Hurrá, az Anonymous végre értelmes célt talált magának!

külföld
2015 november 18., 21:36
comments 279

Saját állítása szerint pár nap alatt hatezer, az ISIS-hez köthető Twitter-fiókot töröltetett az Anonymous. A diadaljelentést nehéz független forrásból megerősíteni, a Twitter legendásan hallgatag, ha nagyon szabadkezű felhasználási feltételeiről kérdezik. Hogy mást ne mondjak, még az én megkeresésemre sem reagáltak - ami annyira nem meglepő, tekintve, hogy a 444-nél világhírűbb publikációk kérdéseire sem, egy kivétellel: a Foreign Policy érdeklődésére a cég egyik szóvivője annyit mondott, hogy ahhoz, hogy egy fiókot eltávolítsanak, valakinek fel kell jelentenie a felhasználót.

De ha abból indulunk ki, hogy az ISIS ellen már január óta komoly kampányt folytató hackerek nyomására idén április 2-án tízezer fiókot már töröltek, hitelt adhatunk az Anonymous közlésének.

Magánemberek ennél többet nem is árthatnának a terroristáknak

Bár a közvélemény csak most figyelt fel erre, az Anonymous - illetve a lazán szervezett, hierarchiamentesen működő csoport egy része, erről később bővebben is lesz szó - gyakorlatilag a Charlie Hebdo elleni januári terrortámadás óta háborúban áll az ISIS-szel:

a Foreign Policyban a párizsi terrortámadás napján, vagyis a legújabb kampány indulása előtt megjelent cikkben közölt adatok szerint addig 101 ezer, szélsőiszlámistákhoz vagy közvetlenül az ISIS-hez köthető Twitter-fiókot azonosítottak.

Ez önmagában sem kis teljesítmény, hát még ha azt is hozzávesszük, hogy a 2010-es évekig határozottan apolitikus, azóta pedig inkább a világ kormányai ellen küzdő csoport

ott segít be a nagy titkosszolgálatoknak, ahol azok a leggyengébb teljesítményt nyújtják.

"Az ilyen támadások kivitelezése komoly tervezést és szervezést igényel. A rossz hír, hogy az utóbbira tökéletes eszköz az internet" - írtam két nappal a párizsi terrortámadások után az új típusú terrorizmusról szóló cikkemben. Az ISIS pedig az elmúlt években bizonyította, hogy mestere a közösségi médiának:

a Twitter legfőbb kommunikációs és propagandacsatornájuk, leghatékonyabb toborzóeszközükké vált.

Ennek a hálozatnak a megzavarása sok szempontból hasznosabb lehet a szíriai kiképzőtáborok bombázásánál, pláne, ha azt vesszük, hogy egy ilyen kiképzőtábor önmagában nem tekinthető kritikus infrastruktúrának - gyakorlatilag néhány kunyhó és pár akadálypálya, aminek a megsemmisítése nem nagy stratégiai előny. Annál inkább az a kommunikációs és toborzóinfrastruktúra megsemmisítése, pláne, ha emellett a hackerek az infrastruktúra üzemeltetőit is azonosítani tudják.

Új szövetség

Márpedig törekednek erre - ennek minden kockázatával együtt, mert azért azt se felejtsük el, hogy az ilyen online boszorkányüldözések során vétenek hibákat is. Ezért is nagyon fontos fejlemény, hogy most

komoly belső viták után az amúgy korántsem egységes, eleve lazán kapcsolódó csoport két részre szakadt.

Ez persze kódolva volt a helyzetbe, végül is a magukat a szólásszabadság harcosának és a kormányok ellenségének tartó csoport tagjai most

bizonyos értelemben a szólásszabadságot igyekeznek korlátozni, és ebben szorosan együttműködnek az amerikai kormánnyal is.

A szakadás mostanra hivatalossá vált, az ISIS ellen harcoló hackerek az utóbbi időben látványosan szakítottak az Anonymousra jellemző külsőségekkel, a Guy Fawkes-maszkokkal, és már saját, multinacionális nagyvállalatokéhoz hasonló honlapjuk is van, mintegy sugallva, hogy ők már nem pusztán aktivisták, hanem

kiberháborús magánvállalkozók.

Az ISIS ellen harcolók legfontosabb csoportja a magát immár nagybetűs Csoportként nevesítő GhostSec Group. Ők az év elején kezdtek távolodni az Anonymoustól. "Rájöttünk, hogy miközben nagyon is pontos információkat szerzünk a fenyegetésekről, ezeknek semmi hasznuk, mert olyan emberünk nincs, aki ott helyben konkrétan tehetne ellenük bármit" - mondta erről a Vocativnak a csoport egyik tagja, Lara Abdallat, a volt jordániai szépségkirálynő, aki korábban az Anonymousszal azonosította magát.

Amikor sikerrel járnak, az aktivisták "Tango Down" kiáltással ünnepelnek a Twitteren.
photo_camera Bár a GhostSec igyekszik szakítani az Anonymous külsőségeivel, az aktivisták rajongói még mindig Guy Fawkes-maszkos ábrákkal ünneplik minden egyes ISIS-hez köthető Twitter-fiók pusztulását.

A GhostSec nemcsak Twitter-fiókokat azonosított, hanem ezek működtetőit is, gyakran gps-koordinátákkal meghatározva tartózkodási helyüket, de támadja az ISIS anonim adománygyűjtő oldalait és bérelt szervereit is, amiben egyre inkább együttműködnek velük a tárhelyszolgáltatók is. A csapat az akció első pár hónapjában a megszerzett információkat random kormányzati emailcímekre küldözgette, de ez a módszer nem bizonyult a leghatékonyabbnak. Így hát közvetítőt kerestek és találtak egy biztonságpolitikai elemzőcégben, a Kronos Advisoryban, aminek a főnöke, Michael Smith jó pár hónapja egyfajta szűrőként működik a hackerek és az amerikai titkosszolgálatok között. "A források osztályozásában igyekszem segíteni a csoportot, annak elbírálásában, hogy mennyire hiteles egy értesülés" - mondta a Foreign Policynek.

Miután elemezte az információt, továbbadja a titkosszolgálatoknak. Állítása szerint mostanra a befutó infók 90 százalékát tovább is passzolja, vagyis a GhostSec kiemelkedően jó és hatékony munkát végez.

Már csak azért is, mert a korábbi Anonymous-akciókkal szemben, ahol gyakorlatilag bárki bármilyen információt azonnal közreadhatott ellenőrzés nélkül, a GhostSec ötfős munkacsoportokat állított fel az értesülések ellenőrzésére úgy, hogy ezekben a csoportokban lehetőleg legyen arabul anyanyelvi szinten beszélő is. Vagyis igyekeznek eleve csak olyan értesüléseket továbbítani, amiket már ők maguk is alaposan ellenőriztek.

Ennek már nagyon konkrét eredményei is vannak. A csoport és Smith állítása szerint az általuk szerzett és ellenőrzött értesüléseknek hála sikerült megakadályozni egy terrortámadást Tunéziában - a dzsihádisták július 4-én meg akarták ismételni a június 26-i szúszai terrortámadást, vagyis megint egy strandon készültek nyugati turistákat mészárolni - ezt hivatalosan nem kívánta megerősíteni az FBI, de cáfolni se cáfolta.

Azt, hogy az amerikai hírszerzés értékeli a váratlan segítséget, David Petraeus nyilatkozata bizonyítja. Az amerikai hadsereg egykori iraki és afganisztáni főparancsnoka, a CIA későbbi igazgatója szerint Smith "megosztott velem párat a nyílt forrásból szerzett értesülésekből, amiket továbbküldött az amerikai ügynökségeknek. Azt kell mondjam, hogy értem, hogyan lehetnek ezek az adatok nagyon értékesek azoknak, akik részt vesznek a terrorellenes harcban" - mondta.

Végre egy értelmes cél

Az efféle aktivizmusnak persze megvannak a maga korlátai. Még ha a hackerek képesek is azonosítani az ISIS propagandistáit és toborzóit, vagy elcsípni pár, konkrét támadásra utaló jelet, egymagukban nem lesznek képesek megtörni a csoportot. És az ISIS-ben sem hülyék foglalkoznak a kiberhadviseléssel, ahogy azt szerdai reakciójuk is mutatja, amiben azon túl, hogy idiótáknak nevezték az őket támadókat, szimpatizánsaiknak hasznos útmutatást adtak ahhoz, hogy hogyan titkosítsák kommunikációjukat és rejtsék el proxyhálózatok, vpn-ek segítségével valós tartózkodási helyüket.

De az, hogy a korábban nagyon szórakoztató és látványos, de összességében legtöbbször céltalan, szinte mindig provokatív és gyakran határozottan kártékony akcióiról ismert hackerkollektíva most olyan célt talált magának, aminek a társadalmi haszna kétségbevonhatatlan,

önmagában is rendkívül pozitív fejlemény.

Simon Cottee, a Kenti Egyetem kriminológusa az ISIS elleni online háború egyik kulcsfigurájával, a hackerközösségben csak Mikróként, vagy twitteres felhasználóneve alapján @CtrlSecként emlegetett hackerrel készített interjúja alapján úgy vélekedett, hogy

az Anonymous aktivistái és az ISIS hívei nem is annyira eltérőek.

Mindkét csoportot jellemzően marginalizált, lehetőségeitől megfosztott fiatalok alkotják, akik önmaguknál nagyobb célt keresnek a világban. De míg ezt az egyik csoport a nyugati társadalmak elpusztításában és a szélsőséges iszlamista ideológiában találta meg, a másik a vélt vagy valós társadalmi haszon eléréséért küzdött. És most végre talált is ilyen célt. És ezért mind hálásak lehetünk, úgyhogy

kösz, idióták!

(Az Anonymous, illetve a GhostSec terrorizmus elleni harcáról a legjobb összefoglaló a Foreign Policyban jelent meg. A téma iránt érdeklődőknek hasznos olvasmány lehet még a Techcrunch cikke arról, hogy milyen konkrét eszközöket vetnek be a hackerek a dzsihádisták ellen. A Vocativ pedig az Anonymouson belüli törésvonalakról írt érdekes cikket. Arról pedig, hogy miért is ennyire fontosak a közösségi hálózatok az ISIS-nek, a Council on Foreign Policy blogjában jelent meg fontos összefoglaló, a twitteres penetrációjukról meg Berger Morgan írt komoly tanulmányt - .pdf.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.