Így csináltak világmárkát a családjukból a Kardashianok

életmód
2015 november 21., 20:01
comments 143

Keresgélsz az interneten, mondjuk kíváncsi vagy a legújabb észak-koreai hírekre, és akkor szembe jön ez a jelenség:

photo_camera

De mégis hogyan?!?!

2015-ben minden tizedik (ez nem statisztikai tény, csak becslés) bulvárhír valamelyik Kardashianról szól, ezért mindenki jól ismeri a nevüket. Ennek ellenére sokan nem tudják, kik ők pontosan, honnan jöttek, miről híresek. Ennek elég érthető okai vannak, mert tényleg nem a jól kitaposott ösvényeket járták végig a hírességig vezető úton.

„Arról híres, hogy híres!” – szól az éleslátó kritika Kim Kardashianról. Én most végre elmondom az igazságot, eloszlatom az összes kételyt: 

Kim Kardashian és családja valóban csak arról híresek, hogy híresek.

De ez nem volt mindig így. Nem érdekelt mindig mindenkit 

Annak oka, hogy a kívántnál mindenki sokkal többet tud a népes Kardashian-családról, annyi, hogy van egy valóságshow-juk, ami arról szól, hogyan élik az életüket. A Keeping up with the Kardashians vagy magyarul a K mint Kardashian 2007 óta fut és a mai napig is forgatnak új részeket. Nincs, vagy alig volt bármilyen előtörténetük a műsor előtt, szinte kizárólag annak köszönhetik a hírnevüket, hogy szerepelnek a tévében, mert remekül értenek ahhoz, hogyan tegyék izgalmassá saját hétköznapi életüket a nézők számára. Korunk médiazsenijei ők, úgy, hogy közben semmit nem tettek le az asztalra. És kit érdekelnek?

Mindenkit az egész világon!

Az egész azzal kezdődött, hogy a világhírű Kim Kardashian és testvéreinek anyukája, Kris Jenner 1955-ben megszületett Kaliforniában, persze akkor még Kris Houghtonnak hívták. A legcélszerűbb, ha mindenek előtt gyorsan felvázolom a családfát. Ha két bekezdés múlva még mindig nem lenne tiszta minden, nincs semmi baj, később még lesz egy kör bemutatkozás.

photo_camera

Szóval a kicsi Kris Jennernek hétéves korában elváltak a szülei, és az anyukája hozzáment egy sikeres üzletemberhez. Innentől kezdve a családnak volt pénze, az apró Kris Jenner így megtanulhatta és megszokhatta, milyen a gazdagok élete.

Amikor felnőtt, egy kis ideig dolgozott légiutas-kísérőként, de később rájött, hogy nem ez a neki való élet, és 23 éves korában inkább okosan hozzáment egy Robert Kardashian nevű gazdag ügyvédhez.

Az örmény származású férfi jól értette a dolgát, ő mentette ki O.J. Simpsont is a bajból. Kris Jennernek (akkor éppen Kris Kardashiannak) és Robert Kardashiannak négy gyereke született: Kourtney, Kim, Khloe és Rob. A boldogságuk nem tartott örökké, mert Kris 13 év után elhagyta az ügyvédet Bruce Jenner olimpikon atlétáért, akinek ekkor fel is vette a nevét, azóta hívják Kris Jennernek.

Tőle két lánya született, Kendall és Kylie Jenner. Pár évvel ezután a sztárügyvéd exférj elhunyt, így Bruce Jenner lett az összes gyerek apja.

Így lettek ők mindahányan egy hatalmas, különleges, boldog család.

Anyagi gondjaik nem voltak, mert övék lett az elhunyt sztárügyvéd öröksége és Bruce Jenner olimpiai aranyai sem értek keveset. Később Kris Jenner és a Kardashian-lányok alapítottak egy túlárazott ruhaüzletet Dash néven, hogy még több helyről jöjjön a pénz.

Azonban Kris Jenner felismerte, hogy ha valamiből az unokái is élni akarnak, ennyi nem lesz elég.

A családtagok olyan messze állnak a kemény munka világától, amilyen közel mindig is mozogtak a sztárok világához. A gyerekek gyakran jártak tévés meghallgatásokra, sokuk kapott már apróbb szerepeket tévéműsorokban, Brody Jenner, az egyik fiú például elég sokat szerepelt egy MTV-s sorozatban. Egy szó mint száz, Kris Jenner végiggondolta a mágikus családban rejlő lehetőségeket, és agyában megszületett az ötlet:

valóságshow-t kell csinálni a bolond családból.

2007 nyarán vette fel a kapcsolatot az amerikai E! csatorna híres producerével és műsorvezetőjével, Ryan Seacresttel, hogy elmondja neki, szerinte remek ötlet elnne egy valóságshow-t készíteni a családja izgalmas mindennapjaiból. Seacrestnek tetszett az ötlet, mert egyrészt szeretett volna egy The Osbournes-hoz hasonló sorozatot, másrészt pedig teljesen egyértelmű volt, hogy a nézők egy új realityre éheznek, hiszen akkoriban

  • élte utolsó epizódjait a The Simple Life Paris Hiltonnal és Nicole Richie-vel,
  • már két éve befejeződött a The Osbournes,
  • már két éve futott a Győzike show, de sajnos csak Magyarországon (pedig ha szinkronizálták volna, biztosan nagy nemzetközi sikert arat).

A producer semmit nem bízva a véletlenre kiküldött egy operatőrt Kardashianék házába, hogy felvegye, milyen náluk egy átlagos családi ebéd. A felvételen az látszott, ami ma már történelem: családi ebéd sok kiabálással és eltúlzott veszekedéssel járt, főleg kicsinyes dolgokon, például ruhákon, de a végén mindenki békében, szeretetteljesen ült le a másik mellé az asztalnál. Kardashianék lényegét elmondani egyébként nem lehet, őket látni kell, így volt ezzel a producer is, aki a felvételt látva biztos volt benne, hogy a sorozat tuti siker lesz. 

Szerződést kötöttek, a készülő műsort a Keeping up with the Kardashians névre keresztelték, és hamar serény forgatásba kezdtek. Az E! 2007 augusztusában, éppen egy héttel a The Simple Life végének bejelentése után jelentette be, hogy a reality színpadára megérkezett a legújabb szereplő: a Kardashian család.

Sikeres sorozat = IMDB 2,8/10

A 2007. október 14-én debütáló sorozatba rengeteg néző azonnal beleszeretett, emberek milliói fogadták szívükbe a hangos és szeretetteljes családot. Ennek az volt az oka, hogy nagyon újító volt a maga nemében, elvégre korábban nem volt olyan műsor, ami nagyon gazdag és nagyon népes, veszekedős család életét mutatta volna be. Például a The Osbournes nagyon sikeres sorozat volt, amíg ment, pedig csak annyiban különbözött egy átlagosnál kicsit viccesebb négytagú család életétől, hogy a családapa egy híres rocksztár. Kardashianék viszont rengetegen vannak és iszonyú gazdagok, az életük a ruhákról, a luxustárgyakról, a hétköznapi dolgokra való rácsodálkozásról (például hogyan kell mosni) szól, na és persze az Egyesült Államok kedvenc toposzáról, a meleg családi szeretetről.

Azoknak, kik itt tartanak az olvasásban, de amúgy nincs képben, kik ezek az emberek, hasznos lehet egy rövid ismertető a családtagokról:

  • Kris Jennernek hívják a családanyát, aki úgy került ilyen luxus körülmények közé, hogy szerencsés családba született és gazdag emberekhez ment férjhez. Van egy talkshow-ja is, aminek a neve nemes egyszerűséggel Kris. Amikor még nem volt ennyi pénze, légiutaskísérőként dolgozott egy évig, és állítólag volt viszonya O.J. Simpsonnal.
  • Caitlyn Jenner(/Bruce Jenner) Kris második exférje, a Jenner-gyerekek igazi és a Kardashian-gyerekek nevelőapja, olimpiai bajnok atléta. Feleségével 1991-ben házasodtak össze, de 24 év házasság után elváltak, mert Bruce 2013-ban úgy döntött, hogy életét Caitlyn Jenner néven, transznemű nőként folytatja tovább. Az átalakulása főként egykori feleségét rázta meg, de az Instagramról tudni lehet, hogy a lányaival mai napig jóban van, teljes mértékben elfogadják őt.
  • Kourtney Kardashian a legidősebb lány, akinek van egy bunkó férje, Scott Disick, meg három gyereke, amit a rendezők alaposan kihasználtak, mert a terhességeit a sorozat rettentő részletességgel dokumentálta, izgalomban tartva ezzel a nézőket.
  • Kim Kardashian a trash-életpályamodell koronázatlan hercegnője, a leghíresebb Kardashian. Úgy robbant be a köztudatba, hogy felkerült róla egy szexvideó az internetre, amit az akkori pasija, Ray J énekes rögzített, illetve hogy sokáig ő volt Lindsay Lohan személyes stylist-ja. Volt egy 72 napig tartó házassága egy kosárlabdázóval, de aztán megismerkedett igaz szerelmével, mindenki kedvenc rapperével, Kanye Westtel, akitől azóta két gyereke is van, és még a nevét is felvette.
  • Khloé Kardashian a harmadik legidősebb testvér, akinek nincs túl izgalmas élete, csak egy balhés exférje, Lamar Odom, a hírekben pedig leginkább azért szokott szerepelni, mert egyesek szerint kövér.
  • Rob Kardashian az egyetlen fiú a Kardashian-családban, így eléggé el is van hanyagolva, a biodíszlet szerepét tölti be a sorozatban. Ugyanúgy hívják, mint apját, Robert Kardashian ügyvédet, aki rákban hunyt el 1991-ben.
  • Kendall Jenner a legidősebb Jenner-lány, aki nagyon kilóg a családból, mert testvéreihez képest kifejezetten értelmes dolgot csinál: neves cégeknek, például a Chanelnek vagy a Marc Jacobs-nak modellkedik.
  • Kylie Jenner a legfiatalabb lány a családban, de figyelemre méltó hírnévnek örvend. Rengeteg tizenéves lány példaképe, mert halálra sminkeli magát, és fel van töltve a szája.
  • A műsorban szerepel még Caitlyn (Bruce) Jenner másik házasságából született két fia is, Brody és Brandon Jenner, akik Robhoz hasonlóan szintén nem zavarnak sok vizet. Brody, az idősebbik fiú az Éjjel-Nappal Budapesthez hasonló The Hills című műsorban szerepelt még Kardashianék nagy áttörése előtt. A családjáról szóló show-ban talán az volt a legemlékezetesebb jelenete, amikor felpofozott egy férfit, aki letaperolta Kendall Jennert:

Egy családot nézni, akik ruhákon, fiúkon, hülyeségeken veszekednek egész álló nap, de a végén úgyis mindig kibékülnek, izgalmas, akárcsak a Való Világ, de pár év után, ha a szereplők nem cserélődnek, könnyen megunható. Emiatt a harmadik évad környékén a sorozat leszállóágba került, értékelései és a nézettség is egyre lejjebb kúszott, a negatív vélemények záporozni kezdtek:

  • Olyan unalmas, folyton veszekedni tudnak csak!
  • Előre meg van írva, full kamu az egész!Kit érdekelnek? 
  • Semmit nem tettek le az asztalra, amiért érdemesek a hírnévre!

Anno a Győzike Show-t is támadták, mert a nézők egy része szerint az egész forgatókönyv alapján ment, de a Kardashian show mögött szerencsére volt annyi kreativitás, hogy ezen a ponton nem feladták, hanem csak irányt változtattak. Pedig a kritikák nem voltak alaptalanok: a családtagok a veszekedésen kívül nem űztek semmilyen további hírnévre okot adó tevékenységet. Ezt maga Kris Jenner is beismeri 2011-es önéletrajzában:

„Mindig, amikor új évadot kezdtünk el forgatni, azon törtem a fejem: hogyan csinálhatnék ebből a tizenöt perc hírnévből harmincat?”

Ekkor, a sorozat mélypontján kezdődött el a folyamat, ami miatt a Keeping up with the Kardashians! című műsort a médiaszakos unokáink már szemléltető példaként fogják tanulni, amikor arról lesz szó, mit jelent a televíziózásban a flow, azaz a nézők figyelmének folyamatos ébrentartása. A következő idézet szintén Kris Jennertől származik:

„Elkezdtem úgy tekinteni a karrierünkre, mint figurákra a sakktáblán. Minden reggel felébredtem, és bementem az irodámba, majd feltettem magamnak a kérdést: ’Milyen lépést kell megtennem ma?’”

És a családnak ebben a válságos helyzetben szerencsére sikerült megtalálnia a helyes lépést. Azt a hétköznapi emberek és a hírességek élete között húzódó apró, de tágítható rést, aminek kihasználása újra izgalmassá tette a sorozatot. A család élete továbbra sem bővült ki olyan elemekkel, amik a hétköznapi ember életében ne lettek volna megtalálhatóak, mégis sikerült elérni, hogy a nézők ugyanúgy kajálják a műsort, mint a kezdetek kezdetén. A sorozat és szereplői elkezdték alkalmazni

az elcsepegtetett információk technikáját.

TERHESSÉG

A terhességnél természetesebb dolog a világon nincs, ezt mindenki tudja, akit anya szült. Mégis ez volt az első dolog, ami a sorozatot megmentette. Kourtney, a legidősebb lány a klánban a műsor egyik spin-offjának forgatása alatt jött rá, hogy terhes. Akkoriban elég rosszban volt a pasijával, Scott Disickkel, így az emberek nem tudhatták biztosan, ki a gyerek apja. Ez volt az első olyan alkalom, hogy a Kardashian család kalandjai kiszabadultak az addigi keretek közül, és már nem csak a tévében, hanem magazinok címlapján, újságokban is róluk olvashatott mindenki. Ezt a család alaposan kihasználta, és bővülő szereplési lehetőségeiket arra használták, hogy elhíreszteljék és megerősítsék a terhességet, és külön kiemeljék, hogy csak az tudhatja meg biztosan, kitől van a gyerek,aki megnézi a tévében.

  • a trükk: Kourtney megerősítette, hogy terhes, de nem árulta el, ki a gyerek apja.
  • az eredmény: a rajongók megnézték a műsort, ahol kiderült: Scott Disick a gyerek apja.

ESKÜVŐ

Megkondult bulvársajtó összes harangja, amikor kiderült: Kim Kardashiant eljegyezte egy NBA-kosaras, Kris Humphries. Arról persze szó sem lehetett, hogy az esküvő bármennyire nyilvános legyen, derüljön minden csak ki a műsorban!

  • a trükk: hatalmas hírverést csináltak az esküvőnek, amit persze zártkörűvé tettek.
  • az eredmény: a rajongók megnézték a műsort, ami két külön epizódot is szentelt a varázslatos és nagyon drága esküvő részletes bemutatásának.

VÁLÁS

Kim Kardashian fényűző esküvője után 72 nappal robbant a hír, hogy Kim Kardashian és férje válnak, és ez kiakasztotta az emberiség egyetemes tragédiamutatóit.

"MIÉRT??? :(((((" - kérdezte szájához kapva minden önérzetes rajongó, aki akkoriban szívén viselte a család sorsát. Amikor minden olyan tökéletesnek tűnt! És az esküvő is olyan sok pénzbe került! Az újságírók kérdezgették is Kimet rendesen, miért mentek szét, de az interjúkban sosem adott egyértelmű választ a szakításra, így gyanúsították is azzal sokáig, hogy csak a nézettségért csinálta az egész esküvőt. Ezt cáfolja, hogy az egyik nagyon híres interjúban úgy zokog, hogy azt magasan képzett színésznők is megirigyelhetnék.

photo_camera

Nyilvánvaló volt, hogy majd a sorozatból kiderül, mi történt.

  • a trükk: Kim zokogva adott interjúkat a válásról, de azt nem mondta el, miért lett vége.
  • az eredmény: a rajongók megnézték a műsort, hogy kiderüljön, hogyan siklott ki a kapcsolat.

TERHESSÉG #2

Ha annyi forintom lenne, ahányszor ebben a sorozatban beparáztak már a lányok, hogy terhesek, akkor jó sok forintom lenne. De azért néha tényleg meg is történt, a hetedik évad forgatásának idején Kim Kardashian teherbe esett Kanye Westtől (aki sajnos méltatlanul kevés szerepet vállalt a sorozatban, így az ő belépéséből a lány életébe nem lehetett nagy hírverést csinálni). 

  • a trükk: Kim 2012 szilveszterén bejelentette a terhességet, az epizódok trailerei pedig utaltak rá, hogy a sorozatban majd minden fontos részlet ki fog derülni.
  • az eredmény: a rajongók megnézték a műsort, ahol valóban kiderült valami egészen fontos: a baba neme.

ÖNBIZALOMHIÁNY

A sorozat elején Kylie Jenner még átlagos iskolás lány volt átlagos külsővel, de mint minden emberből, a tinédzserkor belőle is merőben új embert faragott, akit manapság lányok tömegei tekintenek követendő példának. Nem lehetett azonban nem észrevenni, hogy a lány változása talán nem csak az idő múlásának tudható be, ugyanis az évek során sokkal nagyobb lett a szája. Szó szerint. A média folyamatosan nyaggatta, ugyan mit csinált, hogy így megnőttek az ajkai, végeztek-e rajta valamilyen beavatkozást, de erre Jenner mindig nemleges választ adott vagy azt mondta, a korral jár.

A 10. évad egyik epizódjában volt egy jelenet, ahol látszott, amikor egy riporter a szájáról kérdezi, amin Kylie nagyon kiakadt, így várható volt, hogy a sorozatban később lerántják a leplet a titokról, ami minden rajongót lázban tartott. A nagy vallomásnak külön epizódot szenteltek ’Lip Service’ címmel, ahol Kylie Jenner nagy nehezen végül bevallotta, azért ilyen nagy a szája, mert ajakfeltöltésen vett részt, csak félt bevallani, a szája ugyanis "mindig nagyon önbizalomhiányossá tette."

  • a trükk: Kylie Jenner folyamatosan hazudott a médiának, ezzel feltüzelve a rajongók figyelmét.
  • az eredmény: a rajongók megnézték a műsort, hogy kiderüljön, mi történt Kylie Jenner szájával.

Azért álljunk meg egy pillanatra

A család világra szóló hírneve igen nagy részben köszönhető a kulisszák mögötti trükközgetéseknek, azért a világnak nem minden táján így sikerült ismertté válniuk. Más, nem angol nyelvterületű országokhoz hasonlóan Magyarországon az emberek nagy része nem akkor értesült először a Kardashian-család létezéséről, amikor a sorozatot adni kezdte a VIVA, hanem amikor Kim és Kanye West járni kezdtek, mert innentől kezdve a magyar bulvársajtóban Kim Kardashianról végre lehetett izgalmas cikkeket írni. És Kim Kardashian ebben a folyamatban szép lassan olyan méltóságú celebek közé emelkedett a magyar köztudatban, mint Zimány Linda vagy Beyoncé. Mindemellett elég szomorú, hogy a tehetséges zeneszerző, Kanye West saját nagy húzóereje ellenére igen kevés (összesen három) alkalommal tette tiszteletét a Kardashian-showban.

Szakdolgozatokat lehetne megtölteni a Kardashian-család befutásának elemzésével,

de a tökéletest nem érdemes felboncolni, hagyni kell, hadd leplezze le idővel saját magát. Úgyis csak az a fontos, ami a szemnek látható, azok pedig a tények, amik magukért beszélnek. Oka van annak, hogy az Instagram három leglájkoltabb képe közül az első kettőn Kardashianok szerepelnek, 

ahogyan annak is, hogy Kim Kardashian amatőr pornója a PornHub egyik legnézettebb videója.

A Kardashian család olyan zseniálisan és agyafúrtan vette át a hatalmat a média felett igazi ravasz trükkökkel, ahogy még soha egy dinasztia sem uralkodott ezen a földön.

(BuzzfeedWikipedia

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.