Patkányirtásra sem lesz pénze Budapestnek, mert Orbán átverte Tarlóst

Tbg
közlekedés
2015 december 16., 08:00
comments 451

A Népszava és a Népszabadság is hosszabb cikkben foglalkozik a kormány legújabb BKV-finanszírozási elképzelésével, amelyről a Parlament a hét elején villámgyorsan törvényt módosított.

Az új szabályozás szerint Budapestnek az iparűzési adó minden forintját a BKV működtetésére kell fordítania, minden másra - patkányirtás, közalkalmazotti bérek kifizetése stb. - csak ezután lehet áldozni.

A Városházán kitört a pánik, írja a Népszabadság.

Az új szabályozás szerint ugyanis 2017-re a kerületek és a főváros jelenlegi 49-51 százalékos forrásmegosztása a kerületi iparűzési adóbevételekből eltolódik a főváros javára, amely 54%-át fogja a kerületi bevételeknek megkapni.

Így három év múlva kb. 6 milliárd forinttal többet kap Budapest a kerületektől, ám ez idő alatt 12 milliárddal csökken az állami normatív támogatás.

Az igazi pánikot azonban az okozza, hogy az így nagyjából rendelkezésre álló száz milliárd forintos keret ugyan elég lenne a BKV finanszírozására és adósságainak kigyenlítésére, másra ugyanakkor nem marad pénz, Budapest az elmúlt években sorra vesztette el bevételi forrásait.

„A költségvetési főösszeg a Demszky-korszak 580 milliárdjáról mára 324 milliárdra olvadt. Budapest elveszítette a működési támogatások felét, a fővárosiak által befizetett személyi jövedelemadóból alig 15 százalékot csorgat vissza a kormány, az előző ciklus elején megfosztották az idegenforgalmiadó-bevételtől, cégei pedig a rezsicsökkentés nyomán osztalékfizetőből támogatáskérővé avanzsáltak.”

- írja a Népszabadság.

A Népszava megjegyzi, nem véletlen, hogy Tarlós István belengette, lehet, hogy felfüggesztik az agglomerációs (tehát a főváros határain túlra kijáró) járatokat, ennek költsége ugyanis 16 milliárd forint, ám Budapest alig 4 milliárdot kap a szolgálatásért (az utasoktól és az agglós  településektől).

A Népszava elég sommásan jellemzi a helyzetet:

„A fővárosnak évente több mint százmilliárd forint bevétele származik az iparűzési adóból, amelyből napi 15 milliárdot (!) ad át a központi költségvetésnek, magyarán a kormány egyetlen napi fővárosi befizetésről "lemondva" is jobban rendezhette volna a helyzetet.”

Tarlós december 21-én találkozik Orbán Viktorral, hogy eszmét cseréljen a kialakult helyzetről. (NOL/Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.