Kiderült, milyen autót loptak leginkább tavaly

bűnügy
2016 január 04., 09:38
comments 32

Egy autólopások összegzésére szakosodott weboldal, az autovadasz.eu bejelentésalapú - tehát megbízhatónak hellyel-közzel nevezhető - statisztikái szerint jelentősen csökkent tavaly a gépjárműlopások száma Magyarországon. Míg 2014-ben 1024, tavaly 520 autólopást jelentettek be a az oldalon.

Fotó: Roger H. Goun / Flickr CC BY 2.0
photo_camera Fotó: Roger H. Goun / Flickr CC BY 2.0

A statisztikákat márkaszinten a Volkswagen vezeti a Toyota, a Ford és a Suzuki előtt, amiben semmi meglepő nincs:

ezek a leggyakoribb márkák a magyar piacon.

Típus szerinti bontásban a személygépkocsik között a Suzuki Swift vezet, ami megintcsak nem meglepő, tekintve a Swift népautó-státuszát.

A személygépkocsik között jelentősen nőtt a lopott Priusok száma. Ennek két oka van. Egyrészt ezekből is több lett, mert nagyon sok magyar vett mostanában használt, 5-9 éves Priust nyugaton. És ez hajthatja a keresletet a lopott autók iránt is: ezek a Priusok gyakrabban szorulnak karbantartásra, a pótalkatrészek legolcsóbb forrása pedig a lopott autó.

A haszongépjárművek között a Toyota pickupjai vannak a legnagyobb veszélyben, ezekből még a kifejezetten öreg példányokat is szívesen lopják, mert könnyű őket eladni Afrika és a Közel-Kelet konfliktuszónáiban. (Autóvadász via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.