Hajszálon múlt, hogy Irán elengedje a négy bebörtönzött amerikait

külföld
2016 január 16., 19:21
comments 84

Hónapokig tartó tárgyalások eredményeként engedett ma szabadon négy iráni-amerikai kettős állampolgárt Irán. Hogy sikerült, annak nagyon kis híja volt.

A foglyok szabadon engedéséről folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan az Egyesült Államok az atomalku végrehajtásáról is folyamatosan egyeztetett Iránnal, ami eleve kényes helyzet: az iráni vezetés keményvonalasai nem lelkesednek az atomprogram feladásáért, sem azért, hogy ezentúl nemzetközi ellenőrök viszlathatnak Iránban, ezért minden lehetséges alkalmat keresnek arra, hogy felmondhassák a megállapodást. Ezen körülmények között tájékoztatta december 29-én John Kerry iráni kollégáját, az atomalku mellett elkötelezett, de ezért otthon kényes helyzetben levő Dzsavad Zarifot arról, hogy

az Egyesült Államok az ENSZ vonatkozó egyezményeinek megsértéseként értékelt néhány, közelmúltbeli iráni rakétakísérletet, ezért szankciókat rendel el.

Zarif erre közölte Kerryvel, hogy ez esetben szó se lehet a foglyok szabadon engedéséről.

Az amerikai külügyminiszter gyorsan tájékoztatta az ekkor Hawaiin karácsonyozó Barack Obamát, és úgy döntöttek, hogy egyelőre elhalasztják a rakétakísérletek miatti szankciókat.

Az ünnepek közti üresjáratban lomhán mozgó államigazgatásban viszont valahol elakadt az információ. Néhány alacsonyabb rangú külügyi tisztviselő a dologról mit sem sejtve kipostázta az amerikai képviselőház és szenátus illetékeseinek az új szankciókról szóló tájékoztatót, benne az ezeket bejelentő sajtóközleményt is, amit aztán sietve kellett visszavonni. A kongresszusi stábnak azt mondták, hogy "a bejelentést néhány órával elhalasztják", majd egy nap múlva azt, hogy "a nemzetbiztonsági érdekeket szolgáló, folyamatban levő diplomáciai munkára tekintettel" maguk a szankciók bevezetését is elhalasztották.

Ezután néhány fontosabb kongresszusi stábtagot bizalmasan tájékoztattak arról, hogy valami nagy dolog van készülőben, így próbálván megelőzni a garantált botrányt. Merthogy amúgy borítékolva volt, hogy a republikánus többségű kongresszus lecsapna arra, hogy a külügyminisztérium valamit el akar titkolni előlük. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.