Amszterdamban külön éjszakai polgármester tesz azért, hogy még élhetőbb legyen a város

életmód
2016 január 30., 14:44
comments 82

Mirik Milan érdekes ember: Hollandiában, Amszterdamban él, és ő a város

éjszakai polgármestere.

Amszterdamban 2014-ben hozták létre ezt a posztot, de azóta több nagyvárosban is elterjedt, Párizsban, Toulouse-ban és Zürichben is van már éjszakai polgármester, ezeken kívül London is Berlin is hasonló poszt létrehozását tervezi.

Az éjjeli polgármester feladata, hogy megváltoztassa a hagyományos városvezetési szemléletet. A legtöbb nagyváros választott vezetői ugyanis sokszor nem tudnak mit kezdeni a városukban zajló éjjeli élettel, az általában a nappali lét valamilyen sötét tükörképének tekintik csak. Ezen segít az éjszakai polgármester: az ő feladata, hogy a városok éjszakai életének jobbá tételén dolgozzon, azaz próbáljon minél több embernek minél jobb minőségű szórakozást biztosítani úgy, hogy közben ez ne zavarja azokat, akik pihenni szeretnének.

A dolog már annyira kinőtte magát, hogy 2016 áprilisában meg is rendezik Amszterdamban a világ első éjjelipolgármester-találkozóját.

Mirik Milan eddigi javaslatai közül nagyon sikeres volt például az, hogy segített egy rakás éjjeli klubnak 24 órás nyitvatartási engedélyt szerezni. Korábban Amszterdamban az összes ilyen klub hajnali négyig lehetett nyitva hétköznaponként, és hajnali ötig hétvégente. A belváros szűk utcáiban lakók közül sokan panaszkodtak, hogy nagyon nagy a hangzavar a klubok környékén, ezért nem tudnak aludni.

Milan azonban észrevette, hogy a panaszok túlnyomó többsége a klubok zárása utáni időben érkezik, amikor a pincérek lehúzzák a rolót, így egyszerre sok szórakozó ember kerül az utcára.

A hangzavart tehát pont nem a klubok nyitva tartása, hanem a bezárásuk okozta.

photo_camera "Amsterdam Magere Brug" by Roman Schmitz - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons

Milan javaslatának megfelelően a legtöbb olyan klub, ami engedélyt kapott a hosszabb nyitva tartásra, kintebb, tágasabb utcákban fekszik, így ezzel sikerült a szórakozó tömeg elosztása is.

Az amszterdami éjjeli polgármester javaslata volt az is, hogy a belvárosi üzletek, tartsanak minél tovább nyitva, hiszen ezzel emelik a lakosok kényelemérzetét, és jobban elosztják az éttermekben vagy akár a mosodákban keletkező esti csúcsfogalmat.

Ezek mind-mind olyan problémák voltak a város életében, amiket a hagyományos vezetők valószínűleg szabályozási eszközökkel, és helyek bezáratásával oldottak volna meg.

Milan most azon dolgozik, hogy még kényelmesebbé váljon az éjszakai élet Amszterdamban. Ehhez szeretne egy olyan városrészt, amiben minden éjjel-nappal nyitva tart. Itt lennének irodák, üzletek, éttermek, kávézók könyvár is. A városrész lehetővé tenné, hogy minden lakos olyan ritmusban élje az életét, ahogyan neki a legkényelmesebb, nem kell félnie attól, hogy az esti órák után már valahol nem fogják kiszolgálni.

Az éjjeli polgármester egyébként nem politikai pozíció, Milant például egy netes szavazással, egy fesztiválon a vendégekkel kitöltetett kérdőívvel és egy ötfős szakmai zsűri szavazataival választották. Az éjjeli polgármestert segítő hivatal lényegében inkább egy civilszervezet, amit felesben finanszíroz a városi önkormányzat és a városi klubtulajdonosok. Milan feladata pedig elsősorban a közvetítés és a javaslattétel. (CityLab)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.