A román bíróság szerint Székelyföld egy kizárólag etnikai alapon megjelenített, nem létező régió

külföld
2016 február 12., 15:41
comments 135

A marosvásárhelyi táblabíróság szerint Székelyföld az etnikai jellege miatt nem lehet turisztikai célpont. A bíróság ezt abban az ítéletben írta, amiben február 4-én jogerősen elutasította a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését. 

A szövetség most hozta nyilvánosságra a bírósági indoklást a Facebookon

A táblabíróság azt írta, hogy a szövetség olyan térség turizmusának a népszerűsítésére alakult, ami kizárólag etnikai alapon tömöríti három különböző megye településeit. A bíró szerint ez ellentmond annak az alkotmánycikkelynek, amely szerint Románia területét adminisztratív szempontból megyék, városok és községek alkotják. A bíróság szerint az ellentmondás akkor is fennáll, ha a kérvényező nem közigazgatási egységként, hanem turisztikai célpontként tekint Székelyföldre.

A táblabíróság szerint az alapfokon eljáró Hargita megyei törvényszék helyesen állapította meg, hogy

Székelyföld régió nem létezik, ezért nem is lehet turisztikai célpontként népszerűsíteni.

A bíróság nem vette figyelembe a szövetség példáit sem, amikben más történelmi régiók neveinek használatára mutattak rá. A bíróság szerint ugyanis a többi történelmi régió nem etnikai alapot meghatározott régió, Székelyföld viszont az.

„A fellebbező által felhozott példák nem mondanak ellent az előbbieknek, ugyanis az említett helyneveknek - mint Bukovina, Retyezát, Avas, Barcaság, Naszód, Hátszeg - és másoknak nincsenek etnikai vonatkozásuk, mint a jelen esetben.”

A táblabíróság szerint nem indokolt a kisebbségi és regionális nyelvek Románia által is ratifikált chartájára sem hivatkozni ebben az esetben, hiszen Székelyföld esetében nem egy helynévnek a kisebbség nyelvén történő használatáról, hanem

egy kizárólag etnikai alapon megjelenített, nem létező régióról van szó.

A Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség létrehozását 14 Hargita, Kovászna és Maros megyei turisztikai és vidékfejlesztési egyesület kezdeményezte tavaly októberben azzal a céllal, hogy székelyföldi turisztikai célpontokat népszerűsítsen Romániában és külföldön. A Székelyföld szó használatát a kérést megvizsgáló ügyész kifogásolta, aki szerint a megnevezés alkotmányellenes. A kezdeményezők a kifejezést Székelyföld turisztikai úti célra változtatták, de kérésüket így sem fogadta el a törvényszék.

Romániában csak a Székelyföld történelmi régió megnevezése ellen lépnek fel a hatóságok. A román ügyészség legutóbb a kézdivásárhelyi állítólagos merényletkísérlettel kapcsolatos tájékoztatásában az úgynevezett Székelyföld kifejezést használta, arra utalván, hogy ilyen közigazgatási egység nincsen.

Románia más történelmi régióinak a megnevezése mindennapos például a televíziók időjárás-jelentéseiben, és állami hivatalok is viselik közigazgatásilag nem létező történelmi régiók neveit. A Belügyminisztérium alárendeltségében működő katasztrófavédelem (ISU) egységei az ország több megyéjében a régió történelmi nevét viselik. Létezik például Bánsági, Körös vidéki és Dobrudzsai Katasztrófavédelmi Felügyelőség. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.