A Spiegel bizonyítékokat mutatott be arról, hogy az oroszok szárazföldi csapatokat is küldtek Szíriába

külföld
2016 február 12., 17:04
comments 107

A Spiegel bemutatott két videót, amelyek szerintük bizonyítják, hogy Vlagyimir Putyin állításai ellenére, az oroszok szárazföldi egységeket is bevetnek Szíriában. A felvételeket egy orosz bloggerekből álló csoport, a moszkvai Conflict Intelligence Team hozta nyilvánosságra.

A német lap szerint a videókon szereplő orosz katonákat a Törökországhoz közeli Latakia tartományban vetették be.

Az első felvételen oroszul beszélő tisztek láthatók, akik a Latakiában zajló harcokat figyelik. Egy szír újságíró kérdésére az egyikül a szír kormányerők harcképességét méltatja. Az orosz tiszt megjegyezte, hogy az itt tartózkodása alatt a nemzeti védelmi erők még egyetlen állásukat sem adták fel. Ezért pedig kiválóra értékeli a teljesítményüket.

A Conflict Intelligence Teams szerint a felvétel a Salma  nevű szíriai településnél készülhetet, ami mindössze 10 kilométerre van a török határtól. A lap szerint a videóban szereplő szír riporter a felvétel megjelenésének napján a Twitterre is posztolt egy szelfit a településről.

A második felvételen egy lőállás látható, ahonnan épp Msta-B típusú, orosz gyártmányú tarackok tüzelnek. A felvételt egy orosz hírügynökség jelentette meg. A videó leírásában szintén Latakiát jelölték meg helyszínként. Bassár el-Aszad elnök csapatai sosem rendelkeztek ilyen lövegekkel, a felvételen pedig oroszul hangzik el a parancs, hogy „Kettes, tüzelj!”. A Msta-B tarackok bevetése miatt már tavaly is felmerült a közvetlen orosz részvétel gyanúja

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a német Handelsblattban csütörtökön arra figyelmeztette az Egyesült Államokat és arab szövetségeseit, hogy akár világháborúhoz is vezethet, ha szárazföldi csapatokat vetnek be Szíriában. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.