A Spiegel szerint Oroszország szárazföldi csapatokat vetett be Szíriában

Terrorizmus
2015 november 27., 20:22
comments 352

A moszkvai vezetés állításaival szemben orosz szárazföldi csapatok is harcolnak Szíriában, és veszteségeket is elszenvedtek már – írta meg a Der Spiegel nevű német hírmagazin.

A beszámoló szerint kb. 2000 orosz katona harcol Szíriában Bassár el-Aszad elnök rendszerének stabilizálásáért a szíriai kormányerőkkel és különböző iráni és iraki milíciákkal együtt.

Eddig 2 orosz katona esett el, egész pontosan a katonai hírszerzés (GRU) 22. számú különleges alakulatának (Specnaz brigádjának) két tagja. Az egység állomáshelye Rosztov térségében van, ott is temették el őket november 12-én – írja a Spiegel.

Hiába titkolóznak

Az orosz sajtó nem adhatott hírt a temetésekről, mert Vlagyimir Putyin elnök egy májusi rendelete értelmében titkosak a békeidőbeli katonai veszteségekre vonatkozó adatok. (Ugyanez a helyzet az Ukrajnában elesett katonákkal.)

A Spiegel szerint az orosz katonák közösségi oldalakon megosztott szelfijeiből és sok egyéb jelből lehet következtetni arra, hogy az orosz katonai jelenlét Szíria földjén nem korlátozódik a latakiai légi támaszpontra és a tartuszi haditengerészeti bázisra.

Például a Sana hivatalos szíriai hírügynökség november 7-én közzétett a Homsz térségében zajló harcokról egy videót, amin látható több Msta-B típusú, orosz gyártmányú tarack, ilyen fegyvert pedig Oroszország soha nem szállított a szíriai hadseregnek.

Moszkva bekavart

A moszkvai vezetés állítása szerint Oroszország csak légicsapásokkal támogatja a damaszkuszi erőket. A légitámadások szeptember 30-án kezdődtek. Több nyugati és arab ország szövetsége már több mint egy éve támadja az Iszlám Állam terrorszervezet állásait az arab országban, átütő siker nélkül.

A Moszkva és az USA vezette nyugati szövetség között mély nézetkülönbségek vannak Bassár el-Aszad jövőjét és szíriai kormányhadseregnek az ISIS elleni harcban való részvételét illetően.

Az egységes szövetség létrejöttét tovább nehezíti a Moszkva és Ankara között kialakult válság, amit az váltott ki, hogy a török légierő kedden a szíriai határ közelében lelőtt egy szíriai bevetésről visszatérő orosz vadászbombázót. Ankara szerint az Sz-24 megsértette a török légteret, Moszkva viszont ezt tagadja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.