Óriásnyereséget kasszírozott be az MNB, megtartja magának

gazdaság
2016 február 22., 09:54
comments 67

95 milliárd forint volt a Magyar Nemzeti Bank nyeresége 2015-ben, jelezte előre az MNB (.pdf).

Ez rekord, nagyobb mint a 2003-as 78 milliárd vagy a 2009-es 65 milliárd:

photo_camera

Mi a nagy nyereség forrása? Elsősorban a jelentős árfolyameredmény, a devizahitelek forintosítása és az államadósság önfinanszírozási programja keretében ugyanis a nagyon sok olcsón vett eurót adtak el drágán – és mivel a devizatartalék feltöltése óta igen nagyot gyengült a forint, ezért komoly árfolyamnyereséget könyvelhettek el. Az árfolyamon kívül a jegybanki mérleg szűkülése, a kamatcsökkentés, és így a kamatveszteség csökkenése is javította a jegybank eredményét. Továbbá módosítottak egy rendeletet, ami miatt megváltozik a jegybank pénzügyi műveletek eredményeinek elszámolása – így a korábbi százmilliárdos veszteségből egy csapásra 15 milliárdos nyereség lett.

A jegybank a mostani hatalmas nyereségéből egy fillért sem fizet be a költségvetésbe.

Az egészet az eredménytartalékba teszik, ebből ugyanis évekre biztosítva lenne, hogy ne kelljen a költségvetésből fedezni az MNB majdani veszteségeit – érvel a jegybank. A jegybank eredménytartaléka így egészen nagy, 150 milliárd forint lesz (a GDP 0,5 százaléka).

Az MNB veszteségéhez igazából két dolog kellene csak: a forint erősödése, vagy egy kamatemelési ciklus. A jegybank ugyanis hatalmas mennyiségű forrást kezdett hitelezni a kereskedelmi bankokon keresztül, fix akciós, 2,5 százalékos kamattal (a Növekedési Hitelprogram keretében); ha elkezdi emelni az alapkamatot, ezen egyre nagyobb veszteségei lesznek.

A forint gyengülésén ilyen hatalmas pénzeket nyert az MNB:

photo_camera

A jegybank elemzéséből az is kiderül, hogy a kamatcsökkentés miatt mind az államháztartás, mind a vállalatok, mind a háztartások kamatkiadásai is csökkentek. A forintosítás pedig csökkentette a devizakockázatokat.

FONTOS KIEGÉSZÍTÉS

Nem biztos, hogy véletlen, hogy ma jelentette be ezt az MNB: tízmilliószoros nap van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.