George Friedman háborút jósol Kelet-Európába

külföld
2016 március 01., 13:45
comments 307

George Friedman szereti megmondani előre, hogy mi lesz a világgal, évtizedek óta ebből él. A Budapesten született, de már az USA-ban felnőtt elemző sokáig az Egyesült Államok hadseregének dolgozott, majd 1996-ban létrehozta a Statfor nevű intézetet, ami nemzetközi magántitkosszolgálatként és tanácsadó cégként egyszerre működött, majd tavaly Geopolitical Futures néven új intézményt alapított, ami leginkább előrejelzésekkel foglalkozik.

Friedman ezúttal a Business Insidernek adott interjút arról, hogy mi lesz a világgal. Legfőbb megállapításai a következők:

  • Az USA-t egyre kevésbé érdekli, hogy mi történik a Közel-Kelettel, ezért az ottani háborúk vége sem látszik, mert nincs olyan külső erő, ami képes lenne kikényszeríteni a rendet. Az eddigi országhatárok nem estek egybe az etnikai határokkal a régióban, ezért előbb – utóbb új országok jelennek majd meg a térképen.
  • Az olasz bankrendszer hatalmas bajban van, és ez magával fogja rántani egész Európát. Egy olasz bankpánik megroppantja majd a német gazdaságot is, és Európára sötét időszak köszönt.
  • Olyan évszázad még nem volt, ami ne hozott volna nagy háborút. Ezt a 21. században sem ússzuk meg. Az új háborúkat a feltörekvő erősek szokták kiprovokálni, az addigi egyensúly kibillentésével. A leginkább veszélyes feltörekvők: Japán, Törökország és Lengyelország. Friedman szerint ezért a következő nagy háború jó eséllyel a Csendes-Óceán ázsiai részén, a Közel-Keleten vagy Kelet-Európában fog kitörni.
  • A hanyatló nagyok közé sorolja Friedman Oroszországot, Németországot és Kínát.
  • Friedman szerint az USA megőrzi hegemón pozícióját, mert továbbra is uralja a világ összes tengerét, és ezzel bármikor bárhol beavatkozhat, ám területét senki sem érheti el. Amíg ez a fölénye megkérdőjelezhetetlen, addig az Egyesült Államok képes sikeresen túljutni válságokon is. Az USA fő érdeke, hogy a többi erős állam egymás ellen és egymás területén harcoljon. Ez szerinte tarthatónak látszik.
  • Nem lesz atomháború, mert nem éri meg senkinek sem kirobbantania.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.