Fura, hogy Matolcsy György unokatestvére viszi el a Matolcsy Györgyék által bezárt brókerház ügyfeleit

gazdaság
2016 március 02., 14:28
comments 39

Az éppen egy éve, a nagy magyar brókerbotrány első áldozataként az MNB által bezárt Buda-Cash ügyfeleit a Szemerey Tamás-féle Növekedési Hitelbank nyerte meg egy pályázaton. Szemerey Tamás Matolcsy György MNB-elnök unokatestvére.

Ez azért fura, mert a hvg.hu szerint valószínűleg nem is indulhattak volna a pályázaton, mivel feltétel volt, hogy az indulónak legyen országos hálózata, a Növekedési Hitelbanknak viszont nincs ilyen: egyetlen budapesti fiókjuk van. A bank egyébként maga is csodálkozott, hogy "más piaci szereplő nem indult a pályázaton".

Az ügyletet a Magyar Nemzeti Banknak kell engedélyeznie, úgyhogy most izgulhatunk: vajon keresztbe tesz-e saját unokatestvérének a jegybankelnök.

A Növekedési Hitelbank több érdekes dolgot finanszíroz, például négyszázmilliós hitellel Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám bútorgyárvásárlását – ezt a Matolcsy György által indított MNB-s Növekedési Hitelprogram forrásaiból, aminél a kedvezményes kamat kockázatát az állam, tehát mi álljuk –, illetve az Origó és Vs.hu-tulajdonos Száraz István New Wave Productions nevű cégét is. Azzal is feltűnést keltett ez a kis bank, hogy a hvg.hu szerint itt dolgozik Szakács Tibor, aki korábban a dicstelen véget ért Széchenyi Bank vezérigazgatója volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.