Ezeket a kortárs magyar műveket ajánlják a 444 olvasói Orbán Viktornak az új munkahelyére

MŰVÉSZET
2016 március 03., 20:25

A kortárs magyar képzőművészet, Orbán Viktor és az értelmetlen állami presztízsberuházások szerelmesei együtt ünnepeltek, amikor nemrég kiderült, hogy Orbán Viktor kormánya rendeletileg egymilliárd forintot adott arra a célra, hogy abból műkincseket vásároljanak Orbán Viktor leendő munkahelye, a várbeli Karmelita kolostorba költöző Miniszterelnökség falaira.

Bár a határozatban nem részletezték, hogy milyen műkincseket, azonnal arra gondoltam, hogy ha Orbán magyar kortársakat vásárolna ennyiért - félmilliójával számolva ez kétezer művet jelentene! - azzal egycsapásra fölpezsdíthetné a magyar művészeti életet és a legjelentősebb mecénássá válna.

Rögtön ajánlottam is Orbánnak egy csokor figyelemreméltő művészt - Nagy Gariellától Kovács Lolán át Hecker Péterig - egyben megkértem a 444 olvasóit, hogy javasoljanak a Miniszterelnökségre való műalkotásokat. 

Jött is ötlet jó sok, alant felmérheted, milyen kurátorok a 444 olvasói.

A legjobb kurátorunk vitán felül András, aki a következő, egyszerre szubjektív, mégis abszolúte gyakorlatias magyarázatot adta arra, hogy miért pont Kis Róka Csabától vásároljon az erre kijelölt Emberminisztérium:

Én Kis Róka Csabától bármit el tudnék képzelni a Miniszterelnökségen. Egy ideje én is mindig azt mondom anyámnak, hogy csak azért akarom végre befejezni a jogi kart, hogy ha majd minisztériumi felsővezető leszek, akkor majd egy Kis Róka Csaba előtt hallgathassam a csinovnyikok jelentéseit unott fejjel. De szerintem ilyen miliőben a Szíjjártónak is sokkal hatásosabban lehet megmondani, melyik nagykövetet kell berendelni a héten. Sőt, ha lett volna kéznél valami erősebb álló-ejakuláló faszos darab a gecigate idején, a Viktor helyében tuti küldtem volna egyet merő trollkodásból a Simicskának.

András, ha mégsem tetszene a jog, vár egy kurátori állás a 444 Galériában! Annak, aki nem ismerné, itt van két jellegzetes Kis Róka:

photo_camera

photo_camera

Sokfajta képet javasoltatok, de a legaranyosabb ajánlattal vitathatalanul Ultramegatroutman állt elő, amikor Gazdag Ágitól a Napóleonmedvét javasolta. Vagy mégsem annyira aranyos? De!

photo_camera

A második ajánlata pedig a remek festményen felül az őszinteségével fegyverezett le. A kérdéses munka a "Szűz Mária halat árul a bajai piacon", alkotója M. M. mester. Az indokolása annyira adekvát volt, hogy rájöttem, bármilyen klassz is a kép, sokkal inkább magát az indoklást kéne kitenni a karmelita kolostor falára:

photo_camera

Indok: Mert az enyém és szeretnék kapni egy kis közpénzt

(Ezen a ponton bónusz játékot hirdetek: ezt a tényleg szuper képet Ultramegatroutman bolhapiacon lőtte, és hiába igazi gyűjtő, még nem tudta feloldani az M.M. monogramot. Ha tudod, kit rejtenek a betűk, kérlek jelentkezz!)

Milyen egy jó Miniszterelnökség? Hát potens. Nyilván ezért gondolja úgy Zoltán, hogy Wahorn András "Udvarias UFO vidéki vendégségben" című műve pont idevaló. Igaza is van:

photo_camera

A 444 kortárs képzőművészetet kedvelő olvasói közül a legtöbben Dr Máriás képeit látnák szívesen a leendő miniszterelnöki hivatalban. Többen ajánlották a frissebben publikált, Kádár János belép a Fideszbe egy népművész műtermében címűt, amin - ki tudja, hogy szándékosan-e - Kádár arca egészen el van andyvajnásodva:

photo_camera

Bogi tippje a Dr Máriás-életműből a Habony Árpád Malevics műtermében. Nehéz lenne vitatkozni vele, a Miniszterelnökség alkalmazottainak ráadásul praktikus dolog akár csak közvetett információkat is szerezni az orosz képzőművészetről:

photo_camera

Valami kell a büfé falára is. Zsófi ébresztett rá, hogy ez lehetne egy érett Szabó Márton is, mondjuk ez:

photo_camera

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy ne rakjuk-e mellé Mityu tematikusan pont ideillő favoritját, Bada Dadától az "A Pohár bácsi azt mondjá"-t:
photo_camera

Mityu másik kedvence, Murányi Kristóf Zoknik-ja mehetne az alagsori konditerembe:

photo_camera

Lili odalenne azért, hogy ez a pompás Király András-mű ott lógjon valahol a karmelita kolostorban. Mi is megvesznénk ezért testületileg, a kép ráadásul - a művészi értékén felül - tökéletesen illene a közismerten munkamániás, őrülten pörgős miniszterelnök munkahelyére:

photo_camera

Anikó egyből megtalálta az ideális szobrot a leendő Miniszterelnökség előcsarnokába. Ez a Péli Barna-Kovách Gergő duó Bizalom című pazar plasztikája rockoló Mátyás királlyal:

photo_camera

Olvasónk Dorina a jelek szerint úgy érezte, hogy a miniszterelnökhöz, illetve az egész hivatalához a naiv-képregényes-gyermeteg parasztromantika illene. Magyarországon vagyunk,. úgyhogy ez a legkevésbé sem hülye ötlet! Dorina a sok lehetőség közül Koday László Repdeső malacok című művét javasolta, mert, mint mondta, őt ez Felcsútra emlékezteti:

photo_camera

Az önmagát "műkedvelő"-ként bemutató T. dicséretesen komolyan vette a felhívásunkat, és komplett, mégis tömör nanoesszéket írt mind a három ajánlatához. Külön öröm, hogy ezek egyike sem aktuálpolitizáló alkotás. Na nem mintha bármi probléma lenne az olyanokkal, csak azokból több érkezett.

T. első javaslata egy olyan, aránylag ismert kép, amit rajta kívül mások is ajánlottak: a "No tolerancia" Menyhárt Menyus Tamástól. Való igaz, egy jó kis thrash-tombolás ráférne a budai Várra!

photo_camera

Íme a rajongói leírás hozzá:

Valódi, értékálló, erős hatású festmény. Az alkotót, a pár héten belül 50. életévét betöltő Menyust azt hiszem nem kell Önöknek bemutatni. Ő képviseli ma leginkább az underground, trash műfajt. A pesti éjszaka testközeli és őszinte lenyomatait mutatják képei. Ez a mű, a No tolerancia azt hiszem bátran és feltűnően reprezentálná a kábitószerelleni harc kűzdelmeit, fontosságát egy Miniszterelnöki Gyüjteményben, mindenképpen főhelyen, dolgozószobában képzelem el. A felvágott ütőérből spriccelő vér, a csontvázzá soványodott, élőhalottá vált kábitószerfogyaztó, és a kép alján az utca mocskával együtt vászonra vitt mocskok nevei együttesen, virtuóz ecsetkezeléssel, a témának megfelelő hatást és súlyt adnak ennek az egyre fontosabb ügynek.

A következő tippje nemcsak jó festmény, hanem ráadásul olyan is, amiről tényleg el is lehet képzelni, hogy tetszene Orbán Viktornak:

photo_camera

Verebics Ágnes "Aréna" című műve azt hiszem túllép az üres poénokon. Egy futballstadiont mutat meg, a maga egyszerű mégis fennséges módján. Semmi sallang és oda nem illő ecsetvonás, vagy oda nem illő társadalmi üzenet. Trendi szinek, letisztult átgondolt kivitelezés, megnyugtató geometriai forma.

Az alkalmat megragadva én is ajánlanék egy másik Verebicset. Ez a szőrös nő elképesztően illene az Orbán Viktor dolgozószobájához vezető folyosóra:

photo_camera

T. végre egy absztraktot is ajánlott a sok figurális alkotás között, Szinyova Gergő munkáját:

photo_camera

Szinyova a legígéretesebb fetőművészünk jelenleg, képeit nem csak hazánkban kereseik,de Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is. Ezzel a képpel a MEH bizonyítaná, hogy érti és befogadja a legújabb trendeket, hogy helyet biztosít a modern absztraktnak is, nem csak a klasszicizáló műveknek. A kép magáért beszél. Merész színek és formák, az összkép mégis lenyűgöző, harmonikus és megnyugtató. El tudnám képzelni fényképeken Miniszterelnök Úr mögött. Az alkotás üzenné, hogy MeÚ. érti és követi a divatot, még mindig a fiatalok világában él, érti őket, bevállalja a menő trendeket és támogatja a világhírnév felé tartó 30 alatti művészgenerációt.

Még a kormányalkalmazottak is filozofálnak néha, az ő igényeikre gondolva vethette fel Máté Zvolszky Zitától a "Madár is embert":

photo_camera

Rita szerint Szolnoki József feltárt-átfestett-átértelmezett címere jól mutatna a Hivatalban. Szerintünk is!

photo_camera

Istvánkó Bea, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület titkára kapásból felajánlotta, hogy a minisztérium vásároljon a Stúdió hetvenes-nyolcvanas évekbeli saját gyűjteményéből, aztán két, ezeknél jóval frissebb művet emelt ki. Az egyik El-Hassan Rózától a No corruption bag - végre egy tárgy, ami nem festmény:

photo_camera

és Borsos Lőrictől a Magyarország alakú fekete négyzet:

photo_camera

A nyíltan politizáló, sőt mondjuk ki, orbánozós ajánlatok közé tartozik László tippje, a nagyméretű, légifelvételszerű táblaképekben utazó Baranyai Levente három festménye, a Nemzeti illemhely:

photo_camera

a Nemzeti árnyékszék

photo_camera

és az Anus Tirannus:

photo_camera

A Nemzeti illemhely olyan szempontból is kivételes mű, hogy ezt is többen ajánlották egymástól függetlenül. Baranyai nem poéngyáros, hanem egyszerűen nagyon jó festő, akinek amúgy simán helye lenne egy miniszterelnöki gyűjteményben, de valami azt súgja, hogy a képei hiába érthetőek és látványosak is, nem ezek fognak lógni a Miniszterelnöki Kolostorban.

Paksi Endre Lehel művészettörténész ajánlotta be G. Horváth Boglárka nagyerejű és nagyméretű képét, ami olyan hatással van a nézőre, mintha a kompozíció fókuszpontjában elhelyezett ágyúval lőtték volna mellbe. A sokkolás szándékos, de Orbán és Gyurcsány közös szerepeltetését a Genfi Egyezmény és a Lisszaboni Szerződés is tiltja. Ez volt egyébként G. Horváth 2009-es diplomamunkája a Képzőművészeti Egyetemen:

photo_camera

György szerint Zámbó Kornél Seggnyalókja jól illene a leendő Miniszterelnökségre, ám azt nyilván ő sem gondolja komolyan:

photo_camera

Zámbó Kornél közéleti vénája egyébként kétségkívül lüktető, a fantáziája kellemesen vad, de azért nem akkora festő, hogy leszakítsa a falat.

Voltak, akik magukat ajánlották. Nincs ezzel semmi baj, sőt ellenkezőleg. Egy egészséges ambíciókkal bíró művész marketingolja magát, vagy kutya nem veszi észre.

Hafner Mónika például azt a sorozatát ajánlotta a miniszterelnök figyelmébe, ami híres, klasszikus táblaképek motívumait ötvözi a menekülttematikával. A művész úgy érzi, hogy ez a Munkácsy-parafrázis megérintheti Orbán Viktort:

photo_camera

De ha Munkácsy nem elég, talán majd Raffaello:

photo_camera

Bocsánat:

photo_camera

A saját művét, az ironikusan klasszikus címet viselő "Magyar ugaron"-t ajánlotta például Szita Gergely, akinek itt nézhetők meg a művei:

photo_camera

Takács Máté autodidakta művész érdekes módon szintén vidék/agrárium tematikájú műveket javasolt a saját terméséből. 

Az első az orosz ihletésű Nyaralók télen:

photo_camera

A másik a hazai termőföldben gyökerező Falu:

photo_camera

A híveit sorra földesúrrá tévő miniszterelnökben ezek a képek szerintem egy rakás különféle húrt fognak megrezgetni.

Magyar Zoltán is önmagát ajánlotta, vagyis egy első pillantásra is erősen szimbolista képet. Soha nem volt ilyen jogos a kérdés: mire gondolt a művész? 

photo_camera

Az alkotó ezzel segített:

Én a magam részéről nagyon elégedett vagyok Orbán Viktor elgondolásával és a 444 kezdeményezésével. A kortárs művészetet támogatni kell! Meg is ragadom az alkalmat, hogy eleddig kevésbé ismert kortárs alkotóként saját munkámat ajánljam az emberminiszter úr szíves figyelmébe. A miniszterelnök úr Habony Árpád úrral történő elmélyült eszmecseréinek tökéletes hátterét adhatja a Serendipity National Park című képem, amely egyrészt kortárs művészeti, másrészt kortárs filozófiai kérdéseket is feszeget.

Csak remélni tudom, hogy a serendipity nem szóvicc a Serengetire.

És végül lelkesen ünnepeltem, hogy érkezett ajánlás egy igazán XXI. századi műre is, a politikusok handabandázására mobiltelefonos applikáció segítségével fakoffal reagáló Demagógiaprotektorra, ami Cseh Dániel szuper jó munkája. László, köszönjük!

Ha Orbán Viktor bármelyik tanácsotokat megfogadta, azonnal jelentkezem!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.