Merkel leszedte a bajor kormányfőt Orbán mellől menekültügyben

migráció
2016 március 04., 14:30
comments 552

Pénteken Budapesten tárgyalt Horst Seehofer bajor miniszterelnök. Előzetesen úgy tűnt, hogy a két politikus a hétfői, menekültügyről szóló EU-s csúcs előtt együtt keménykedik majd. Seehofer sokáig a legfontosabb kritikusa volt a menekülteket korlátlanul beengedő német kormánynak, és szavának különös súlyt adott, hogy pártja, a CSU, tagja a német kormánykoalíciónak. A két politikus tavaly kötött fontos szövetséget menekültellenes fronton.

Horst Seehofer bajor és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatója Budapesten. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
photo_camera Horst Seehofer bajor és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatója Budapesten. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Váratlan fordulat

Ehhez képest Orbán és Seehofer a találkozójuk utáni sajtótájékoztatón azt mondták, hogy nem akarják akadályozni Angela Merkelt tervei megvalósításában. Seehofer volt ebben egyértelműbb, aki azt mondta, hogy tiszta szívvel kívánja, hogy a német kancellár sikerrel járjon a brüsszeli csúcson. 

E megjegyzés különleges jelentősége, hogy Merkel Brüsszelben azt akarja majd elérni, hogy minél több ország fogadjon be jelenleg Törökországban lévő menekülteket. 

Ez a terve teljes mértékben ellentmond Orbán Viktor politikájának, aki egyetlen menekült magyarországi befogadására sem hajlandó. Sőt, népszavazáson akarja kimondatni, hogy Magyarország nem fogad el semmilyen Brüsszelből előírt betelepítést. Ezzel együtt pénteken Seehofer mellett állva így fogalmazott:

„Nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze, nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a német kormányt.” 

Seehofer és Orbán közös sajtótájékoztatója végig barátságos légkörben telt, de több jel utal arra, hogy a háttérben Orbán csalódott lehetett. Azzal ugyanis, hogy Seehofer beállt Merkel mögé menekültügyben, a magyar miniszterelnöknek egyetlen komoly és egyértelmű szövetségese maradt Európában ebben a témában: Robert Fico szlovák mminiszterelnök, akinek mandátuma most szombaton jár le. (Bár jó esélye van, hogy megnyerje a hétvégi választást, de azt még nem tudni, hogy milyen koalíciós alkudozásokra kényszerülhet.)

Merkel üzenetét hozta Seehofer

A találkozó előtt, péntek reggel Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője magyarázta el a német tévénézőknek a Phoenix csatornán, hogy miért megy Seehofer Budapestre. Weber szintén CSU-s politikus, akárcsak Seehofer, sok német újságíró szerint ő a párt második legbefolyásosabb politikusa.

Weber szerint Seehofer világos üzenettel jött Budapestre:

"Az Orbán Viktornak szóló üzenet úgy hangzik, hogy ha európai megoldást akarunk (a menekültválságra), akkor neked is el kell mozdulnod, nem ragaszkodhatsz csak a magyar állásponthoz, hanem hozzá kell járulnod a kompromisszumhoz. Ez egész konkrétan azt jelenti, hogy részt kell vennie a tehermegosztásban, és nem lehet, hogy erődöt építünk Európából". Ezt az üzenetet "nagyon-nagyon világosan közvetíteni kell Orbán Viktornak, és Horst Seehofer ezt fogja tenni" - mondta Manfred Weber.

"Bátor cselekedet lenne az európai uniós tagországok állam- illetve kormányfőitől az is, ha megállapodnának az ostromlott szíriai Aleppóból menekülő emberek befogadásában" - tette hozzá Manfred Weber, egészen világossá téve azt, 

hogy Seehofer azért megy Orbánhoz, hogy meggyőzze, Magyarországnak is be kell fogadnia menekülteket.

Weber azt is mondta, hogy az aleppói menekülteket előre meghatározott létszámú csoportokban, kontingensekben kellene befogadnia az uniós tagországoknak. Ehhez szükséges, hogy Orbán Viktor is, Robert Fico szlovák miniszterelnök is és a lengyelek is "meghaladják saját magukat és azt mondják, hogy segíteni kell a bajba került embereknek".

Orbán nem enged

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón világossá tette, hogy alig hajlandó elfogadni valamit a Merkel által szorgalmazott tervből.

Egyre világosabb, hogy a törökök akkor segítenek érdemben a menekültáradat megfékezésében, ha az EU a következő dolgokat adja cserébe:

  • Pénzt ad.
  • Elvisz szíriai menekülteket Törökországból.
  • Vízummentességet ad a török államolgároknak.

Ha ezek teljesülnek, akkor nem csupán a határokat őrzik majd jobban, hanem a nem szír állampolgárságú menekülteket vissza is fogadják, amennyiben kitoloncolnák őket az EU-ból. Utóbbival önmagában felére lehetne csökkenteni a mostani menekültáradatot.

Csakhogy Orbán Viktor nem úgy készül, hogy ezeket meg akarná adni a törököknek. Pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ezek közül csak pénzt hajlandó adni. 

A török vízummentességet csak akkor támogatja, ha előbb az ukrán állampolgárok is vízummentességet kapnak az EU-tól, ezt pedig egyáltalán nem biztos, hogy a hétfői csúcson átnyomja az összes tagállamon, tehát már itt elbuktathatja az EU és Törökország megállapodását.

A Törökországból közvetlenül befogadandó menekültekről pedig hallani sem akar, ezen a vonalon nem kíván segíteni a többi tagállamnak. Orbán most is jelezte, hogy "egy ember is sok", senkit sem fogad be Magyarország. A Merkel-terv ettől még működhetne, mert valószínűleg nem kötelező kvóta alapján, hanem önkéntes felajánlások szerint menne a befogadási akció a török alku keretében. Brüsszeli pletykák szerint a 28 tagállamból 14 már vállalta, hogy fogad be menekülteket. Közvetlen Európába szállításuktól azt remélik, hogy a Balkánon áthaladó menet ezzel sokkal kisebb lesz.

Ezt a tervet Seehofer is támogatja, erre utalhatott, amikor ezt mondta Budapesten: „A cél az, hogy ellenőrizhető szabályokat állítsanak fel a bevándorláshoz, olyan rendszert alakítsanak ki, amely működőképes, amelyre mi és a bevándorlók is hagyatkozhatunk”.

Orbán elég lesz a török-EU alku megfúrásához?

Ezt egyelőre nem tudni, a francia elnök mindenesetre pénteken jelezte, hogy ők a németekkel vannak ebben az ügyben, ahogy a nagyok közül a spanyol és az olasz kormány már korábban elköteleződött, továbbá a holland, osztrák és svéd támogatás sem kétséges. 

A menekültek be nem fogadása még nem lehet kerékkötője a törökökkel kötendő alkunak, mert az a tervek szerint önkéntes lenne, ezen a vonalon Orbán csak úgy tudná tönkretenni a megállapodást, ha talál maga mellé elég szövetségest ahhoz, hogy az európaiak ne tudjanak annyi menekültet befogadni, amennyit a törökök át akarnak adni. Nem véletlen, hogy az osztrák és az olasz kormány is azzal fenyegetőzik, hogy aki ki akar maradni, az ne számítson több EU-s pénzre, és legkésőbb 2020 után jelentősen csökkentik majd a vonakodó országok támogatását.

Vízumvonalon viszont okozhat komolyabb fennakadást az alkuban, kérdés, hogy vállal-e ekkora ütközést a tagállamok túlnyomó többségével szemben. 

Mi a magyar terv?

Orbán Viktor azt mondta, hogy a határok légmentes lezárása lenne a jó megoldás a menekültválságra, és az EU-nak fel kell készülnie arra az esetre is, ha a törökökkel kötött alku nem működik. 

A német álláspont szerint a teljes határzár irreális és ellenkezik a nemzetközi joggal, ez csak káoszhoz és erőszakhoz vezetne. Az egyetlen megoldás a németek szerint, hogy jó alkut kell kötni a törökökkel, és ha ők is érdekeltek lesznek, akkor érdemben lehet csökkenteni az Európára nehezedő nyomást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.