A svédek szerint a fika a munkahelyi boldogság kulcsa

életmód
2016 március 14., 19:57
comments 105

Svédországban a legkevésbé stresszesek a munkavállalók. Egy új könyv szerint ez a nyugodtság pedig

a fikának köszönhető.

A fika egy svéd szó, és a napi kávészüneteket jelölik vele. A fikák nem olyan kávészünetek, mint a mieink, amikben általában ugyanúgy dolgozunk, mint a szüneten kívül, csak kávé van közben a kezünkben. A fika fizikailag is elszakít a munkától.

A svédek naponta két kávészünetet tartanak, egyet délelőtt 10-kor és egyet délután 3-kor. A fikák idején általában a kollégákkal mennek el kávézni vagy teázni, közben pedig bekapnak egy süteményt is. A dolog titka az, hogy a szünetek tényleg szünetek: ilyenkor nem foglalkoznak munkával, általában még csak nem is arról beszélgetnek.

Anna Brones fikáról szóló könyvében azt írja, hogy míg a világ legtöbb országában a kávé olyasmi, amit általában sietve kérünk elvitelre, hogy aztán megigyuk, miközben épp valami mást is csinálunk. Svédországban azonban a munka közbeni kávézás egy olyan szünet, amire mindenki vár, amire felkészülnek és amit kiélveznek.

A szünet ráadásul a felmérések szerint hatékonyabbá is teszi a munkával töltött időt. Svédországban sok cég bevezette már a hatórás munkanapot és a kötelező fikát, de ennek ellenére sem csökkent a munkavállalóik produktivitása. Világszerte hasonló tesztek bizonyítják, hogy a rituális munkahelyi szünetek nem csökkentik, hanem sokszor épp növelik a munka hatékonyságát.

A kávészünet emellett a munkahelyi hierarchia és más személyes korlátok lebontására is alkalmas, így pedig a dolgozók jobban megismerik egymást, és lazábbá, otthonosabbá válik a kollégák társasága. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.