Egy kis színes hír a nagyvilágból: Észak-Korea atomtöltettel és ballisztikus rakétával kísérletezik

külföld
2016 március 15., 05:38
comments 79

Észak-Korea nemsokára kísérletet hajt végre atomtöltettel és atomtöltet célba juttatására alkalmas ballisztikus rakétákkal – jelentette be kedden Kim Dzsongun észak-koreai vezető a KCNA hírügynökség szerint.

A diktátor aközben jelentette be a tesztek tervezett elvégzését, hogy a felügyeletével kísérletképpen szimulálták egy ballisztikus rakéta visszatérését az atmoszférába, ezzel „új fejlesztésű hőálló anyagok termodinamikus strukturális stabilitását vizsgálták” – állítja a KCNA.

Kim Dzsongun „bejelentette, hogy a nukleáris csapásmérő képesség megbízhatóságának további növelésére hamarosan kísérleti robbantást hajtanak végre atomtöltettel, és kísérleti indítást többféle ballisztikus rakétával, amik alkalmasak atomtöltet célba juttatására. Ezért utasította a megfelelő részleget, hogy kezdje el ezeknek az alapos előkészítését” – olvasható a jelentésben.

A Koreai-félszigeten kiéleződött a feszültség, amióta Észak-Korea negyedik nukleáris tesztjét is végrehajtotta, a múlt hónapban pedig nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat rendelt el ellene. Az újabb rakétakísérletek az azokat tiltó BT-határozat egyértelmű megsértését jelentenék.

Kim Dzsongun fotelből néz egy rakétakilövést 2014 nyarán.
photo_camera Kim Dzsongun fotelből néz egy rakétakilövést (Fotó: AFP / KCNA via KNS)

A KCNA pénteken jelentette, hogy Kim Dzsongun újabb rakétakísérletekre adott utasítást az ország nukleáris támadóképességeinek fokozása érdekében, szombaton pedig újabb fenyegetést tett közzé az észak-koreai közmédia.

Mint írták, a hidrogénbombájuk sokkal nagyobb, mint amekkora a Szovjetuniónak volt, és azt egy interkontinentális ballisztikus hordozórakétára szerelve könnyedén New Yorkba küldhetnék. A hadsereg kész megelőző csapást mérni, és „felszabadítani” Dél-Koreát – közölte a vezérkari főnök.

Kim Dzsongun januárban rendelte el a negyedik nukleáris tesztet az országban, és ekkor állította azt, hogy ekkor már hidrogénbombát teszteltek. Nemzetközi szakértők ezt akkor vitatták, mert a robbanás keltette szeizmikus hullámok hasonlóak voltak a korábbi három tesztet követőekhez.

Februárban pedig az ország fellőtt egy rakétát, amiről azt állították, hogy műholdat vitt a világűrbe, de vélhetően interkontinentális rakéta tesztelésének szánták az alkalmat.

A diktatúra egyre hevesebb agressziója miatt nemrég az eddigi legsúlyosabb szankciókat fogadta el az ENSZ Phenjannal szemben, az amerikai és a dél-koreai hadsereg pedig közös hadgyakorlatokba fogott a térségben. Észak-Koreában közben elrendelték az atomfegyverek készenlétbe helyezését, Kim Dzsongun pedig további nukleáris kísérleteket kért a hadseregétől.

Dél-Korea továbbra sem hiszi el, hogy Észak-Koreának rendelkezésére áll az atomtöltethez és az ahhoz kellő ballisztikus rakétához szükséges technológia. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.