Orbán utasította Pintért, hogy még ma készítse elő a terrorveszélyről szóló alkotmánymódosítás tervezetét

Terrorizmus
2016 március 23., 07:52
comments 480

Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon – jelentette be Orbán Viktor az operatív törzs ülése után.

Orbán Viktor elmondta, hogy a Belügyminisztériumban tartott megbeszélésen a keddi, brüsszeli robbantások miatt áttekintették a biztonsági helyzetet, és meghozták a szükségesnek ítélt intézkedéseket.

Fenntartják a kettes terrorfokozatot és a Terrorelhárítási Központ teljes riadóját, fokozott rendőri készültséget rendeltek el Magyarország egész területére, valamint továbbra is érvényben tartják a migrációs válsághelyzetet. (A négy lehetséges készültségi fokozatból a hármas volt érvényben, de már a kettes van, az egyes a legmagasabb. Pintér Sándor belügyminiszter kedden azt mondta, a kettes fokozat addig lesz életben, ameddig ki nem derül, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.)

Orbán utasította Pintért, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, ami korábban politikai viták miatt megrekedt – ilyen például az alkotmánymódosítás.

Itt írtunk arról, hogy mitől igazán veszélyes igazán veszélyes a kormány terrorveszély-terve.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarországnak technológiai fejlesztéseket kell végrehajtania, fel kell zárkóznia azokhoz az országokhoz, amik a legjobb technikai felkészültségű titkosszolgálattal rendelkeznek. „Technológiákat fogunk vásárolni, képzéseket, oktatásokat fogunk tartani” – mondta.

A lakosság mindebből azt tapasztalja majd, hogy sok rendőrt fog látni, valamint bizonyos helyeken, különösen a repülőtéren, páncélozott eszközöket is. Az utcákon járőröző katonai rendészekkel lehet majd találkozni, és a hatóságok figyelik „az információ továbbítására használatos eszközöket”. A miniszterelnök azt kérte, hogy a lakosság fogadja türelemmel az intézkedéseket, és működjön együtt a hatóságokkal.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a keddi robbantások célpontja nem Belgium volt, hanem Európa, ezért úgy kell tekinteni, hogy a támadás Magyarország ellen is irányult, de szerencsére nem Magyarország területén történt. Mivel azonban Magyarország is az Európai Unióhoz tartozik, fel kell készülni a veszélyre, és itt is minden szükséges intézkedést meg kell hozni.

Az operatív törzs ülésén részt vett Hajdu János, a TEK főigazgatója és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.