Pintér bejelentette: a terrorelhárítás érdekében lehallgatnák a telefonokat

Terrorizmus
2016 március 24., 09:19
comments 291

Magyarország Kormányának döntései a terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében

– ezel a címmel tartott sajtótájékoztatót Pintér Sándor belügyminiszter, Simicskó István honvédelmi miniszter és Kovács Zsoltán kormányszóvivő.

Pintér elmondta, hogy a brüsszeli terrortámadásokban 32-en haltak meg, a 270 sérültből 61 van kritikus állapotban. Két magyar diplomata van a sérültek között.

Pintér szerint a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokból kiderült, hogy nőtt az EU terrorfenyegetettsége, és egyértelmű lett, hogy összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között, hiszen a terroristák migránscsaládokba születtek bele.

Pintér azt mondta, hogy a német biztonsági szolgálat szerint 100 bevándorlóra jut egy olyan személy, aki feltehetőleg részt venne terrorcselekményben.

A belügyminiszter elmondta, hogy tegnap a kormány döntést hozott egy terrorizmus elleni intézkedési csomag megalkotására, ami segíti a megelőzést, a gyors cselekvést és az információáramlást.

Ezért létre kell hozni a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot.

Ennek a feladata lesz, hogy támogassa a rendőrség munkáját.

A magánszektorban használt adatátvivő eszközöket (például mobiltelefonokat) valós időben kell ellenőrizni, egyértelmű, hogy ezt csak bírói engedéllyel lehet majd végrehajtani

– mondta Pintér, aki arról is beszélt, hogy bankszámlákba is betekintenének. Mint mondta, azt szeretnék, hogy bizonyos esetekben bizonyos emberekről folyamatosan tudják, hogy mikor érkezik a számlájukra pénz.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Pintér szeretné azt is elérni, hogy terrorhelyzetben bizonyos előnyt élvezzenek a rendőrök, a mentők és a kórházak, hogy az adatáramlást tudják egymásnak biztosítani. A rendőrség által használt digitalizált rendszert kiterjesztenék, illetve

a magánszektorban a kommunikációt az SMS-re korlátoznák.

Ezt a törvényjavaslat-csomagot (ami a honvédelmi törvényt, a rendőrségi törvényt, a nemzetbiztonsági törvényt és a Btk.-t is módosítaná) a parlamentnek kell majd elfogadnia.

Pintér ezzel zárta a szavait:

„A biztonság olyan, mint a levegő: amikor van, senkit nem érdekel, amikor elfogyott, mindenki hiányolja.”

Simicskó István reméli, hogy az ellenzéki pártok is elfogadják majd az alkotmánymódosítást. A korábbi, vitatott alkotmánymódosítási tervről, ami elbukott, itt írtunk.

Pintér Sándor kérdeztük arról is, hogy lehet az, hogy 2-es terrorkészültség mellett rabolhattak ki egy bankot az ország legforgalmasabb pontján, és még nincsenek meg a tettesek. Azt mondta, ez nem a terrorelhárítás gondja.

Egy másik kérdésre válaszolva Pintér Sándor azt mondta: az osztrák hatóságoknak van olyan értesülésük, hogy Budapesten is járt az egyik brüsszeli merénylő,

de mi még vizsgáljuk, hogy így történt-e.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.