Részeg turisták jártak túl a parlamenti őrség eszén

bűnügy
2016 március 29., 04:43

Azt gondolhatnánk, hogy a Parlament, a törvényhozás épülete az ország egyik leginkább védett intézménye. Az épületet 24 órában fegyveresek őrzik, bejutni csak szigorú biztonsági ellenőrzés után lehet. Még akkor is így van ez, ha éppen nem tartanak terrormerényletektől, hát még országos válsághelyzetek idején.

Mégis, március 19-én hajnalban, pár órával azután, hogy a francia hatóságok terrorriasztást adtak ki a Budapestet is megjárt Salah Abdeslam elfogása után, egy fiatal, részeg francia pár sikerrel játszotta ki a parlamenti őrség éberségét.

A biztonsági kamerák felvételeinek utólagos elemzése alapján a részeg pár összebújva többször is elsétált az épület északi szárnya előtt, kifigyelve az őrök mozgását, írja a Blikk. A parlamenti őrség parancsnoka, Tóth László dandártábornok szerint "hajnali öt óra körül a sötétben kivárták, amikor mindkét épületszárnynál az ellenkező irányba fordultak az őrök. Pillanatok alatt felszaladtak a rakparti lépcsőn, átugrottak a kettős fémkordonon, majd a kovácsoltvas kapu alatt átcsúsztak".

Innen guggolva közelítették meg a teraszt, ahol a renoválásra váró díszítő kőelemeket tárolják. Itt jelzett a mozgásérzékelő, amire már a parlamenti őrség is reagált. Így az őrök végül elkapták a párt, de mert nem volt priuszuk, nem bántak velük túl szigorúan. Lopás kísérlete miatt azért eljárás indult ellenük. (Címlapképünkön látszik, hogy pár nappal az eset után, de attól függetlenül, a brüsszeli terrortámadások miatt megerősítették a Parlament védelmét. Mondjuk a brüsszeli terrortámadások napján, a terrorkészültség közepén a Blaha Lujza téren meg bankot raboltak. MTI Fotó: Balogh Zoltán.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.