Egészen fura társaság viheti az MKB bankot

gazdaság
2016 március 30., 07:30
comments 56

Értesülései vannak a Figyelőnek azzal kapcsolatban, hogy ki reprivatizálhatja az államtól az MKB bankot, amit a közelmúltben hatalmas bukóval vett át a kormány a költségvetés terhére a bajor államtól. A Világgazdaság tegnapi értesülései szerint nem zárható ki, hogy az MNB által indított Pallas Athéné alapítványok is részt vesznek valahogy a bank magánkézbe játszásában.

A következőkből áll a legjobb ajánlatot benyújtó társaság: Minerva Tőkealap-kezelő Zrt által indított METIS Magántőke Alap, a Pannónia Nyugdíjpénztár, továbbá magán- és intézményi befektetők Kínából és Indiából.

Egy kisebbségi részvénycsomagot a mostani, Balog Ádámmal fémjelzett menedzsment is kaphat.

A Minerva Tőkealap-kezelő a cégiratok szerint Jaksa János tulajdonában van, ő az ügyvezető is, korábban, 2015 júliusáig az alapkezelő az Ágoston Attila érdekeltségébe tartozó Közép-Európai Tőkebefektetési Kft tulajdona volt – a befektetőiről azonban nem tudni semmit. További érdekessége a Minervának, hogy a legfrissebb adatok szerint, 2014 végén semmi befektetett eszköze nem volt. Továbbá hogy az MNB 2013-ban eltiltotta a nevében szereplő tőkealap-kezeléstől, igaz, nemrég újra engedélyezte, hogy a cég "alternatív befektetési alapkezelőként" működjön. (Minerva egyébként Pallas Athéné római megfelelője.) A Pannónia Nyugdíjalap a közelmúltban részt vett a Gránit Bank tőkeemelésében is.

UPDATE: A Minerva sajtóközleménnyel és új honlappal jelentkezett be a cikk megjelenése után, bejelentették, hogy 31 milliárd forintos magántőke-alapot indítottak.

A Figyelő szerint a döntésben illetékes, MNB-hez tartozó Pénzügyi Stabilitási Tanács még nem hozta meg végleges döntését, és azt követően is 60 napja van az MNB-nek, hogy győztest hirdessen.

Az MKB – ami tavalyi adatok szerint 1933 milliárd forintos mérlegfőösszegével a hatodik legnagyobb bank volt, igaz, azóta tovább csökkent a mérete – tavaly december óta a Szanálási Alapkezelő tulajdonában van. A szanálás során összesen 343 milliárd forintnyi rossz eszköztől szabadították meg a magyar történelem legnagyobb pénznyelőjét.

(Figyelő)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.