Miután kiszivárgott az MKB-s szerepvállalása, teljes erővel berobbant a Minerva Tőkealap-kezelő

gazdaság
2016 március 30., 09:41
comments 41

A Figyelő lehozta, hogy a Minerva Tőkealap-kezelő nevű titokzatos társaság vezette, kínai és indiai befektetőket is tartalmazó konzorcium lehet a befutó az MKB bankért – erre a tőkealapkezelő új honlappal és érdekes részleteket tartalmazó sajtóközleménnyel válaszolt.

A közleményből kiderült:

  • 31 milliárd forint jegyzett tőkével indított magántőke alapot a 2014 végén még töküres cég.
  • A nagy magántőke alap neve: Metis Magántőke Alap, ami saját kategóriájában a legnagyobb lesz az országban.
  • "Elsősorban ipari, élelmiszeripari, mezőgazdasági, valamint pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató vállalatokba kíván befektetni hazánkban és a régióban."
  • "Elsősorban a már érettebb szakaszban lévő vállalatokban kíván tulajdonrészt szerezni, de nem zárja ki az ígéretes startup cégekbe történő részesedésvásárlást sem."
  • Várhatóan 10-20 vállalatban szereznek irányítást, és később esetleg a pesti tőzsdére vezethetik őket.
  • "Az MNB engedélyével működő zártkörű Metis alapba az alap futamideje alatt magyar szakmai befektetők helyezik el a 31 milliárd forintos jegyzett tőkét, fejenként minimum 100 ezer euró összegben."

Azaz: zártkörű alap "magyar szakmai befektetőkkel", potenciális banki befektetésekkel.

A Minerva Zrt.-t 2013-ban eltiltotta az alapkezeléstől az MNB, aztán 2015 végén újra engedélyezte neki, hogy alternatív befektetési alapkezelőként működjön. Idén februárban pedig megkapták az engedélyt, hogy indulhasson az alap. A cég a legutóbbi adatok szerint semmit nem kezelt, szóval elég gyorsan jöhetett össze a 31 milliárd forintos magántőke-alap. Az alapkezelő ügyvezető-tulajdonosa egyébként Jaksa László, aki az utóbbi húsz évben a Raiffeisennél dolgozott.

Hogy miért pont Pallas Athéné római megfelelőjéről nevezték el az alapkezelőt (igaz, a 2012-es névleges alapításkor is ez volt a név, pedig akkor még nem voltak a 2013-ban induló Pallas Athéné alapítványok), és arra nincs válasz, ahogy az sem fog a cégtől kiderülni, hogy kik a befektetői.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.