MNB-alelnök: Rövid idő alatt sokkal értékesebb lesz az MKB. Szóval gyorsan eladtuk!

gazdaság
2016 április 07., 10:03
comments 111

Nagy Márton (pozíciói közül néhány: MNB-alelnök, BÉT-elnök, Magyar Pénzverő igazgatósági elnök, KELER igazgatósági tag, MARK Zrt. fb-tag, Pénzügyi Stabilitási Tanács tag) egészen tanulságos interjút adott a Heti Válasznak.

photo_camera Nagy Márton a Heti Válaszban.

Az egyik legérdekesebb rész a következő. Az újságíró arról kérdezi, ami sokakat aggaszt mostanában, tehát hogy miért kellett ismeretlen, lenyomozhatatlan hátterű befektetőknek eladni az MKB-t. Válasz:

"Az pedig, hogy kockázati tőkealapok veszik meg [az MKB-t], jelzi, hogy rövid távon nagy potenciál van a bankban."

"Az ilyen befektetők jellemzően két-három évig tartják a bankot a magas, sok esetben két számjegyű hozam reményében, amihez úgy jutnak, hogy a részvényeiket a tőzsdén magas árfolyamon értékesítik" – folytatja Nagy.

Ez azt jelenti, hogy az MNB alelnöke szerint rövid távon sokkal többet fog érni ez a bank, ezért jó dolog, hogy

ezt a nyereséget nem az állam, hanem ismeretlen magánbefektetők fogják learatni.

Ez mindent megmagyaráz azzal kapcsolatban, hogy az állam hogyan áll a közvagyonhoz. Államosítanak egy bankot 17 milliárd forint veszteséggel, eladják 1 forintért a Szanálási Alapnak, amely kiveszi a bankból a mérgezett eszközöket, hulladék értékű ingatlan projekthiteleket – majd az így felértékelődő bankot átadják olyan befektetőknek, hogy azok degeszre kereshessék magukat rajta, akiket a nyilvánosság előtt nem neveznek meg.

Nagy szerint az MNB által odaejtőernyőzött, Balog Ádám vezette menedzsment is maradhat a banknál, "szerintem legyen bármennyire osztotta a [tulajdonosi] struktúra, csak addig adnak bizalmat egy vezetésnek, amíg teljesíti a profitvárakozásokat." Ez egyébként ellentmond annak, ami a tegnap MNB-közleményben volt, ami szerint igazából lényegtelen, hogy kik a befektetők, mivel úgysem lesz érdemi beleszólásuk.

Beszél Nagy arról is, miért tesz az MNB folyamatosan annak érdekében, hogy gyenge legyen a forint. Az erre adott válaszból is érdemes idézni: "Többször jeleztük: az MNB-nek nincs árfolyamcélja", kezdi Nagy, majd hosszasan beszél arról, hogy miért nem baj egyáltalán, sőt előnyös, hogy gyengül a forint, finom ellentmondásban az előbbi mondattal.

További részletek a Heti Válaszban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.