A legszebb jelenetek Gyárfás Tamás és a piacgazdaság találkozásából, felülmúlhatatlan magyarázatokkal

sport
2016 április 19., 13:09
comments 177

Az úszószövetség elnöke, a Nap-kelte egykori vezetője Gyárfás Tamás a jelek szerint nem tud megszabadulni attól a beidegződésétől, hogy minőségi dolgokért nem szeret pénzt fizetni, inkább megoldja okosba. Akkor sem, ha olyan eseményről van szó, amiről Orbán Viktor azt mondta, hogy ez lesz Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye. Pedig pénz bőven van a 2017-es budapesti vizes világbajnokságra, a tervezett költségek már most 25 milliárd helyett 57 milliárd forintnál járnak, és még van több mint egy év a felpumpálásukra.

Hat példa arra, hogy Gyárfás Tamás nem tud szakítani a napkeltés tempóval, akkor sem, ha a végeredményt az egész világ fogja látni. Nem mennénk vissza az idők kezdetéig, csak a budapesti világbajnokságot érintő ügyeket néztük.

1. Demjén Ferenc ötmilliót kér a vébé himnuszáért, Gyárfás csodálkozik, hogy nem ingyen vállalta a munkát

Ákos mellett a Fidesz másik kedvenc kedvenc énekese, Demjén Ferenc egy államtitkárnál és egy miniszternél is kilincselt, hogy intézzék el: fizesse ki Gyárfás úszószövetsége a világbajnokság himnuszának szánt dal gázsiját. Merthogy arra az énekes és a dalszerző Závodi Gábor két éve vár. Ötmillió forintra tartottak igényt.

Mindez akkor jött elő, amikor az úszószövetség bemutatta a vébé klipjét. Ez eleve úgy nézett ki, mintha archív napkeltés anyagokból ingyenes vágóprogrammal csinálták volna VHS-re optimalizálva. Valóban, a klipet a Nap TV-jében is dolgozó, majd az úszó szövetség hivatalos videósává vált Duljánszky Tibor készítette. A videó főszereplője Orbán Viktor, de történelmi érdekesség, hogy Hosszú Katinka és Kiss László pacsiznak benne.

link Forrás

Gyárfás nem értette, miért kérnek pénzt Demjénék, ugyanis a művészek ingyen vállalták a munkát abban a reményben, hogy „ily módon is hozzájárulhatnak egy remélt magyar sikerhez", azaz a világbajnokság rendezésének elnyeréséhez. Csak a kotta leírójának kértek 50 ezer forintot. Demjén szerint

"sietnünk kellett, hogy a pályázati határidőre elkészüljünk. Abban maradtunk Gyárfással, hogy ha megnyerjük a rendezés jogát, visszatérünk az anyagiakra."

Gyárfás fizetés helyett azt írta közleményben, hogy amíg a vita tart, addig nem játsszák Demjén számát.

2. Hosszú Katinka nem vállalja, hogy ingyen szerepeljen a világbajnokság új klipjében

link Forrás

És kifogásolja, hogy az a feltétele annak, hogy megkapja az olimpiai felkészüléséhez szükséges anyagi támogatást a szövetségtől. Gyárfás meglepődik. Úgy reagált, hogy „Az úszó-vb közös ügyünk. Őszintén mondom, a siker érdekében eddig nem tudtam olyat kérni, amelyet ne teljesítettek volna, legyen szó kormányképviselőkről, parlamenti pártok vezetőiről, gazdasági szakemberekről, sportolókról, de akár a szállodák képviselőiről dolgozóiról, bárkiről. Mindenkit kész mozgósítani a 2017-es úszó-vb. És akkor éppen egy úszó, mondhatni napjaink legnagyobb magyar versenyzője mond nemet?” Az persze igaz, hogy Garancsi István cége például nem ingyen építi az uszodát. Hosszú Katinkával - aki korábban lelkesen vett részt a vébé elnyeréséért folytatott kampányban, de a már megnyert világbajnokság promóciójában már ingyen nem vállalt szerepet - azóta sem rendeződött Gyárfás viszonya. Nemcsak emiatt.

3. Ráeresztjük a világra a gyerekriogató pulit

Már a Bol-dog szóviccet is nehéz volt megemészteni, de a külföldi újságírókat a látvány borzasztotta el igazán, amikor bemutatkozott a budapesti vébé kabalaállata. Gyárfás ragaszkodása a pulihoz legendás, számos versenynél ragaszkodott hozzá, akármennyire is érthetetlen ez vizes dolgokkal kapcsolatban. Talán voltak előre legyártott plüsspulik.

Olyan kutyapicsázást indított el Bol-dog bemutatkozása, hogy a rutinos Gyárfás teljesen összevissza beszélve tagadta meg:

"nem én csináltam".

"Azt mi nem használjuk, azt valaki hozta, egy rokon"

"Én ezt nem ismerem"

Gyárfás aztán végül megtört, és a körberöhögött kabalafigurákról Kálmán Olgánál azt mondta, hogy azokat egy ismerős készítette, ingyen, barátságból, gyorsan. Ami mondjuk nem teljesen érthető, mi szükség volt a gyorsaságra, mert ekkor még úgy volt, higy csak 2021-ben lesz Budapesten a vébén, csak később vállaltuk a 2017-es rendezést.

Bol-dogot aztán visszavonultatta a szövetség, de a búcsúszövegben is az utolsó töltényig védekeztek:

„AZ A FÖRMEDVÉNY, AMELY BEJÁRTA A SAJTÓT, NEM BOL-DOG, HANEM CSAK EGY MASZK VOLT, AMELYET EGY VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ MUNKATÁRSUNK ZÁRT KÖRBEN MAGÁRA ÖLTÖTT.”

Pályázatot írtak ki, annak végeredménye nem ismert, a honlapon - ami simán hozza a 2000-es évek elejének színvonalát, ha készen lesz majd teljesen - viszont maradt a puli.

photo_camera fina-budapest2017.com

4. A szövetség büszkén bemutatja a világbajnokság plakátjait, amit hangos röhögéssel fogad a szakma, de még a laikusok is

Haladjunk sorrendben:

A rossz minőségű fotókból csapnivalóan összephotoshopolt, az eredetiséget messziről kerülő, a szövetség tervezője által készített plakátok akkora felháborodást okoztak, hogy a szervezők kihátráltak mögüle, és inkább megbízták azt a grafikus hallgatót, aki elkészítette házi feladatként a saját verzióját.

A világbajnokság szervezésével megbízott cégben Gyárfás mellett elnök Seszták Miklós fejlesztési miniszter is. Ő azt mondta, hogy nem történt semmiféle csere, mert a plakátokat

"Mi nem hoztuk nyilvánosságra, erről nem tudunk semmit."

A világbajnokságot szervező cég ügyvezető igazgatója (egyben az úszó szövetség főtitkára), Szántó Éva is amellett érvelt az Origo beszámolója szerint, hogy nincs szó lecserélt arculattervről, hiszen az említett plakátterv a 2013-ban lebonyolított vb-pályázatra készült.

Ehhez képest a Magyar Úszószövetség hivatalos Facebook-oldalán mutatta be a plakátterveket és a hivatalos közlemény is új arculatról beszél.

Pedig Gyárfásnak még tetszett is az eredeti plakát, mert a nemzetközi úszószövetség címlapján is felbukkant a pocsék munka. A lapnak Gyárfás a főszerkesztője.

5. Az annyira vágyott margitszigeti evezősház megszerzése, az úszó világbajnokságra hivatkozva

Gyárfás tíz évig küzdött egy margitszigeti Bauhaus villáért, csakhogy az úszószövetség által kiszemelt épület nem volt üres, sőt, sportcélokra használták: a Danubius Nemzeti Hajós Egylet evezőseié volt 15 évig.

photo_camera A kiszemelt és végül megszerzett villa. Fotó: Botos Tamás

Az épület közvetlenül a Hajós Alfréd uszoda mellett van, kölcsönbe megkapta többször Gyárfás a budapesti úszó Európa-bajnokságokra, de az evezősök nem akartak lemondani végleg a belvároshoz közeli sportolást lehetővé tevő partmenti villáról. Csakhogy. Lejárt az evezős egylet szerződése. Innen gyorsan ment minden. A Nemzeti Sportközpontok előbb ugyan pályázatot írt ki a margitszigeti villa működtetésére, de azt gyorsan visszavonta és az épületet mindenféle verseny nélkül megkapta Gyárfás szövetsége. A kormány indoklása az volt, hogy Gyárfásék „méltó módon” dolgozhassanak a budapesti vizes budapesti világbajnokság előkészítésén. Gyárfás a lapunknak 2015 elején azt mondta, hogy ide költözik a világbajnokság szervező bizottsága, valamint a szövetség apparátusa. Így lett az evezősházból irodaház. A szövetség ingyen kapta meg az épületet az államtól, de a felújítás költségeit állnia kell.

6. Az évek óta üresen álló Napkelte-székházba költözik a vizes vébét lebonyolító cég

A megszerzett margitszigeti villa hamar kicsi lett Gyárfáséknak. Pár napja derült ki, hogy a világbajnokság szervezéssel megbízott nonprofit kft. irodát keres. És találtak is egy megfelelő épületet. Innen nem kellett kifúrni senkit, az épület ugyanis évek óta üres, cserébe elég messze van a Duna-parttól. Ez az épület a 2009-ben megszüntetett Nap-kelte székháza, amelynek tulajdonosa Gyárfás Tamás.

A Nap TV egykori székháza az Angol utca 65. alatt (Fotó: Google Maps)
photo_camera A Nap TV egykori székháza az Angol utca 65. alatt (Fotó: Google Maps)

Gyárfás Tamás elmondta, hogy azért kellett a Bp2017 Nonprofit kft. cégnek új iroda, mert eddig a Margitszigeten, a Sportuszoda épületében tevékenykedett, de ott csak 20-25 ember tud dolgozni, most viszont várhatóan 250 embernek kell munkalehetőséget biztosítani.

Gyárfás a teljes épületet a Bp2017 rendelkezésére bocsátotta, jelképes összegért. Csakhogy az épület felújításra szorul, és annak költségeit már az állam által létrehozott cég állja, ahogy Gyárfás fogalmazott, a cégnek jogában áll az egykori székházat „saját igénye szerint rendbe hoznia”. Gyárfás egyébként már az épület eladásán gondolkodott, de ekkor jött az ötlet, hogy költözzön oda a szervező cég 2017 végéig. Aztán jöhet majd a felújított épület eladása.

És még több mint egy év van a világbajnokságig.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.