Törvényt sért és trükközik a kormány a jövő évi költségvetésben

gazdaság
2016 április 27., 12:38
comments 135

Viszonylag komoly költségvetési lazítást tervez a kormány 2017-re, derült ki a tegnap éjjel kikerült törvénytervezetből.

Már amennyire egy ilyen korán megírt költségvetésnek bármennyi értelme – hiszen az idei is csak papíron létezik, annyira sok mindent átvariáltak benne menet közben, és egyébként is, áprilisban még nem igazán lehet tudni, hogy hogyan fognak alakulni az áfabevételek jövő decemberben, vagy mondjuk Orbán Viktor épp mire akar majd pár százmilliárdot elköltögetni. (Erre most már saját hatáskörben, rendeletileg, előzetes egyeztetés nélkül is lehetősége lesz.)

Az egyik legátlátszóbb dolog azzal kapcsolatos, hogy miután Orbán Viktor kiadta a vezényszót, hogy ki kell egyensúlyozni a költségvetést – méghozzá nullszaldósra –, ezt egy nyilvánvaló trükkel oldották meg. Kettéosztották ugyanis a kormányzati kiadásokat „működési” és „felhalmozási” költségekre, és úgy döntöttek, hogy az előbbi szempontjából kell nullásnak lennie a költségvetésnek. De ezt is csak egy trükk árán sikerült elérni: valamiért az áfabevételek egy része a működést, egy másik része meg a felhalmozást fedezi. Konkrétan: a 3531 milliárd forintnyi tervezett áfabevételből 2500 milliárdot a működésre, 1030-at meg a fejlesztési kiadások fedezésére írtak be. Miért pont ilyen felosztásban? Csak.

Valójában lazítás lesz, nem is olyan kicsi. Konkrétan 2,4 százalékos, 1166 milliárd forintos deficit lesz, ami magasabb, mint amit idénre, vagy korábban 2017-re terveztek volna. 2016-ra például eredetileg 770 milliárdos deficit volt a terv, ami időközben ezermilliárdra emelkedett (KSH, .pdf).

De akkor miért írják azt, hogy „újabb lépést teszünk egyik nagy célunk felé, amit nullszaldós költségvetésnek hívunk”, ha egyszer növelik a hiányt?

Ezzel van egy nem is olyan apró jogi probléma: „a kormányzati szektor egyenlegét úgy kell meghatározni, hogy összhangban legyen a középtávú költségvetési cél elérésével,” áll a stabilitási törvényben. A középtávú költségvetési cél viszont 1,7 százalékos strukturális hiány. Ehhez képest a kormány 2,1 százalékos strukturális deficittel számol. A Portfolio.hu szerint ez nyílt törvénysértés.

Hatalmas trükk az is, hogy Magyarországból adóparadicsom lett. Erről már írtunk korábban, de tényleg elképesztő dolog. Társasági nyereségadóból idénre 400 milliárdos bevételt terveztek korábban, ez jövőre 734 milliárd forintra emelkedik.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy még nagyjából háromszáz milliárd forintot tervez a kormány begyűjteni abból, hogy mindenféle nagy nemzetközi cégek idehozzák az adóbázisukat.

Ezért Magyarországot később akár meg is büntethetik, mivel az ilyen gyakorlat ellen éppen mostanában terveznek fellépni az európai hatóságok.

Még egy finomság: sokszor szó esett arról, hogy a kormány mégiscsak meg kívánja szüntetni a pedagógusok főellenségét, a Kliket. Akkor ez mi az isten?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.