Lázár: Aki a jegybankot támadja, a forintot veszélyezteti

politika
2016 április 28., 10:59
comments 191

Lázár János válaszolt sajtótájékoztatóján Matolcsy Györggyel és az MNB-alapítványokkal kapcsolatos kérdésekre is. Elsőnek is leszögezte, hogy bárki, aki a jegybankot támadja, a forintot veszélyezteti. Ezért kérik, hogy ne tegyék: akik Orbán Viktor politikai ellenfelei, ne a jegybankon keresztül támadjanak.

Másrészt a kormány a tényekkel foglalkozik: a jegybank jól teljesít, egymillió devizahitelesnek segítettek.

Viszont a jegybank alapítványait a bíróság jegyezte be, ők hagyták jóvá a működésüket, törvényesnek találták a céljaikat. Ezért a bíróságokat kell megkérdezni, ha valakit további részletek érdekelnek.

A jegybank elszámoltatása nem a kormány dolga, teljesen függetlenek a kormánytól, tette még hozzá Lázár. Az, hogy neki mi tetszik vagy mi nem tetszik, az már személyes ízlés kérdése, ezzel pedig nem terhelné a jelenlévőket.

Kapott kérdést Lázár János azzal kapcsolatban is, hogy mennyire ért egyet azzal, hogy senkinek nincs beleszólása abba, hogy mire költ százmilliárdokat a jegybank.

Lázár szerint az Alkotmánybíróság évtizedekre kijelölte a játékszabályokat: közfeladatot lát el és közpénzt kezel a jegybank. De arra a kérdésre, hogy egyetért-e azzal, hogy a jegybank elnöke a róla szóló könyv kiadására adott 70 millió forintot, Lázár elmondta, hogy minden nyugat-európai országban lát el társadalmi feladatokat a jegybank, és ezért mindig a jegybank vezetősége viseli a jogi és társadalmi felelősséget.

Betonfal van a kormány és a jegybank között, ha szűkítenék a távolságot, akkor a monetáris politika függetlensége kerülne veszélybe.

Lázár válaszolt a 444 kérdésére is, azzal kapcsolatban, hogy korábban kiállt a törvénymódosítás mellett, amikor a fideszes többség titkosította volna az MNB alapítványainak költségvetését. Lázár maga akkor ugyan nem szavazott, de egy sajtótájékoztatón akkor megvédte a döntést.

Szerinte akkor a parlament feladata annak a kérdésnek a tisztázása volt, hogy mi a közpénz, de nem jártak sikerrel, az Alkotmánybíróság visszadobta a döntésüket, és ők ezt tiszteletben tartják.

Lázár elmondta azt is, hogy az ő döntésében nem játszott akkor szerepet, hogy a bíróság éppen arra kötelezte az MNB-t, hogy hozzák nyilvánosságra az alapítványi költéseket, ő ettől függetlenül támogatta a törvénytervezetet, ami végül elbukott.

Így, hogy mégis kikerültek az alapítványi költések, úgy látja, hogy a magyar államkötvénnyel kapcsolatos egyes kondíciók nem feltétlenül szerencsések, de azt is látni, hogy az alapítványi támogatásokról most legalább egy értelmes, jó vita zajlik. Igaz, ez közben folyamatosan gyengíti a jegybankot.

A botránnyal a jegybank gyengítése zajlik.

- ismételte meg Lázár. Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja erkölcsösnek, hogy Matolcsy egy róla szóló könyv kiadására adott közpénzt, Lázár azt mondta, hogy ő nem erkölcscsősz, a törvényesség az ő munkája. És tettek is büntetőfeljelentéseket az ügyben, az igazságszolgáltatás majd eldönti, mi történt itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.