Még idén behúzná az állam az önkormányzatoknál maradt iskolákat

oktatás
2016 május 03., 14:39
comments 68

Az Index szerint a kormány a múlt héten kezdett el tárgyalni Palkovics László államtitkár javaslata alapján a közoktatás átalakítását. A javaslatok alapján most néhány ponton engednének a tiltakozó tanároknak. 2018-tól új alaptervet vezetnének be és a jelenlegi működésképtelen formájában megszüntetnék a Klik-et is.

Ugyanakkor magasabb fokozatra váltanának az iskolák államosításában, mert 2017 januárjáig az állam átvenné a maradék önkormányzati tulajdonban maradt intézményeket is.
A tervek szerint a mostani 10 százalékos mozgástér helyett akár 30 százalékos mozgásteret is kaphatnának a tanárok a tananyag összeállításánál.

Már a kormány is érzi, hogy sokan már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) említésétől is kiakadnak, ezért az állami intézményfenntartónak a nevét is lecserélik. A központi szervezet ugyan megmarad, de a fenntartást 60 kisebb szervezeti egység veszi majd át.

Ezeket pedig tankerületek helyett menedzserközpontnak fogják hívni.

Egy-egy ilyen központhoz 60-80 iskola tartozna majd, és a döntéseket a központok vezetői hoznák majd meg. A menedzsmentközpontoknak önálló költségvetése is lesz, ez az egység fogja végezni a fenntartással kapcsolatos feladatokat a mostani mamutszervezet helyett.

A lap szerint arról még nem született döntés, hogy az új rendszerben mekkora mozgásteret hagyjanak az iskolaigazgatóknak. A tervek szerint az igazgató ugyan dönthetne az új tanárok kiválasztásáról, de a fizetéséről már a központ vezetőjével kellene alkudoznia. Ugyanakkor kisebb kiadásokra az iskolák vezetőinek hagynának egy önálló keretet, hogy ne kelljen minden egyes villanykörtéért a központba rohangálniuk. Az átalakítások július 1-jétől várhatóak, az új modell 2017 januárjától indulhat be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.