Rekordbüntetéssel sújthatja a Google-t az Európai Bizottság

tech
2016 május 16., 13:17

A brit Telegraph szerint soha akkora versenyjogi bírságot nem szabtak még ki egyetlen vállalatra sem, mint amire most a Google esetében készül az Európai Bizottság. Az EB szerint a Google hosszú idő óta folytatólagosan visszaél piaci fölényével, és úgy manipulálja a keresési találatokat, hogy az kedvezőtlen legyen versenytársaira nézve.

A Google Ground Budapest iroda

A vállalat még tavaly reagált ezekre a vádakra: a cég szerint soha ennyi keresőmotor nem volt a piacon, és a konkurencia jelentős része épp a Google-on keresztül jut forgalomhoz. A Telegraph úgy tudja, hogy hét év vizsgálódás után az EB megalapozottnak látja a vádat, és már a következő hetekben büntetést róhat ki a Mountain View-i cégre.

Rekordméretű büntetés van kilátásban, ami elérheti akár a 3 milliárd dollárt is. A kiszabható legmagasabb bírság 6,6 milliárd dollár lenne, de ez valószínűtlen, és ez is csak tizedét adná ki a Google éves árbevételeinek. Az eddigi legsúlyosabb versenyjogi büntetés az Intelt érintette, az nagyjából 1,1 milliárd dollárra rúgott.

Korábban írtunk róla, hogy Brüsszel és a Google között mobilfronton is zajlik küzdelem, és a Google a mobilpiacon mutatott magatartása miatt is milliárd dolláros nagyságrendű büntetésre számíthat.

A gyanú szerint a Google szándékosan akadályozza, hogy egyes gyártók nyílt forráskóddal működő Android-verziókat telepítsenek egyes mobilkészülékekre, és anyagilag is kapacitált a gyártókat és szolgáltatókat, hogy egyedül a kaliforniai cég keresőit telepítsék az új telefonokra és tabletekre. A vállalat akkor úgy reagált, hogy ők csupán arra törekedtek, hogy saját applikációik egy csomag részekén kerüljenek fel a készülékekre. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.