Elkezdődött a budai Vár grandiózus felújítása

POLITIKA
2016 május 20., 11:06
comments 75

Letették a budai Várban újjáépülő Lovarda alapkövét. A beruházást L. Simon László az elmúlt fél évszázad legnagyobb budapesti műemléki felújításának nevezte.

A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára a helyszínen így fogalmazott:

„A rendszerváltozás óta eltelt két és fél évtized műemléki felújításait ismerve, az előttünk álló tervekkel és feladatokkal tisztában léve és nemzeti erőforrásink tudatában fél évszázad legnagyobb műemléki felújítása kezdődik meg itt ma Budapesten.”

L. Simon szerint az alapkő letétele a várhatóan egy-másfél évtizedig tartó, a budavári palota több helyszínét érintő nagy felújítási munka kezdetét is jelenti – írja az MTI.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere időkapszulát helyeznek el az újjáépülő Lovarda ünnepélyes alapkőletételén a budai Vár Csikós-udvarában (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)
photo_camera Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelõs államtitkára és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere (b-j) elhelyezi az időkapszulát az újjáépülő Lovarda ünnepélyes alapkõletételén a budai Vár Csikós-udvarában (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)


„Ha valaki megnézi a palota belső állapotát, tudja, hogy elodázhatatlan feladat annak felújítása, és ha hozzá kell nyúlnunk nemzetünk szimbolikus épületegyütteséhez, akkor tegyük azt úgy, hogy abban az állapotban újítjuk fel, amely állapotban a megépítését követően, Hauszmann terveinek megfelelően fogadta sok évtizeden keresztül az ide látogatókat” – mondta L. Simon László.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta, hogy a Lovarda építése mellett most megindul a Stöckl-lépcső és a Főőrségi épület visszaállítása is. Szerinte a budai Vár jelképe a nemzetnek, az ország múltjának, jelenének és jövőjének egyaránt, amiért felelősséggel tartozunk.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere azt mondta: a Sándor-palota és a Várkert Bazár megújulása, a Honvéd Főparancsnokság rendbetétele után a Várnegyed egy újabb építménnyel gazdagodhat, „mindez azt a hitet erősíti bennünk, hogy belátható időn belül megújul az egész történelmi épületegyüttes”.

Korábban már elhangzott, hogy 1,5 milliárd forintot szánnak a projekt előkészítésére, tervezési, tudományos és régészeti munkákra; 2 milliárdból építik vissza a lovardát, 3,6 milliárdból a Főőrségi épületet és a Stöckl-lépcsőt.

A kormánytagok – mint mindig – most is elhelyeztek egy időkapszulát, amibe a hvg.hu fotója szerint a kormánypárti Magyar Idők egy példányát, és 1000 forintot is tettek.

A Vár grandiózus, várhatóan a 200 milliárdot is sokszorosan meghaladó terveinek jóváhagyására létrehozott Hauszmann-bizottságból már többen távoztak, mert gondjai voltak azzal, hogy – ahogy azt L. Simon és Orbán Viktor is többször hangsúlyozta – a teljesen eredeti állapotokat akarják visszaállítani a Várban, mármint Hauszmann Alajos múlt század eleji elképzelései alapján.

A historizáló tervbe azért becsúszott egy olyan erkély, ami nem volt például a Karmelita-kolostoron, de a miniszterelnök reprezentációs feladatai miatt átalakítják kissé a történelmet.

A felújítások közül a legfrissebb hír, hogy 26 milliárdért cifrázzák ki a Várban a Pénzügyminisztérium új otthonát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.