Matolcsy és Bogár László kőkeményen tőzsdéznek a pénzünkből

gazdaság
2016 május 31., 08:51
comments 224

Egymillió dollár értékben vett Tesla, félmillió dollár értékben pedig Netflix értékpapírokat a négy Pallas-alapítvány által létrehozott Ferida Zrt. – írja a Magyar Narancs. Szóval mintegy 420 millió forintunkat igen kockázatos, volatilis árfolyamú amerikai értékpapírokba fektették. 4,4 milliárd forintnyi pénzünkből pedig nagy globális bankok kötvényeit vásárolta az alapítványi cég.

A Ferida Zrt.-ről azt kell tudni, hogy húszmilliárd forint tőkéből hozta létre négy Pallas-alapítvány, és a cég már korábban úgy döntött, hogy külföldi értékpapírokat is vásárolni fog közpénz eredetű tőkéjéből. Felügyelőbizottságában ott ül a bolondos összeesküvéselméleteiről ismert szélsőjobboldali „közgazdász”, Bogár László, vezetői közé tartozik Matolcsy György korábbi NGM-es beosztottja, Bánkuty Tamás és egy korábbi bróker, Márkus Balázs. Korábban arról is voltak pletykák, hogy ez a cég az MKB megvásárlásában is szerepet játszhat.

A Magyar Narancs által megkapott befektetési döntések szerint április és május között 8,5 milliárd forintos kötvényportfóliót épített fel a Ferdia Zrt. Ez azért is érdekes, mert nincs törvényi felhatalmazás, ami lehetővé tenné, hogy az állami pénzeket úgy kezeljék, mintha egy hedge fundot irányítanának. Más állami cégek sem fektethetnek ilyen kockázatos értékpapírokba, nem véletlenül.

A Netflixen és a Teslán kívül többek között magyar államkötvényeket, MFB- és Eximbank-kötvényeket, továbbá Mol, United Steel és több nagybank (Erste, Raiffeisen, Barclays, Royal Bank of Scotland, Unicredit, Intesa Sanpaolo, Commerzbank, Santander) értékpapírjait vette a cég, és ez valószínűleg még csak a kezdet, hiszen maradt még egyszer ennyi szabad, elkölthető tőke.

Részletek:

photo_camera A Ferida Zrt. a vásárolt kötvények névértékét adta meg, többségében annál olcsóbban vásárolhatták meg a papírokat.

A Tesla és Netflix egyébként a kifejezetten kockázatos tech-cégek közé tartoznak. Ennek megfelelően a befektetők a hírekre elég érzékenyen reagálva adják és veszik a papírjaikat – legyen szó részvényekről vagy kötvényekről –, nagy emelkedéseket nagy zuhanások váltogatják ezeknél a cégeknél.

Most már legalább tudjuk, hogy a Ferida Zrt-n keresztül egész Magyarország érdekelt e cégek jó teljesítményében, árfolyamának emelkedésében.

Így mozgott az elektromos autó- és akkumulátorgyártásban érdekelt Tesla részvényárfolyama 2015 eleje óta:

A Ferdia Zrt. által vásárolt kötvény pedig így.

A netes filmstreamelő Netflix részvény árfolyama így alakult:

A Ferida által vásárolt kötvény pedig így.

UPDATE:

Befutott a Ferida Zrt. válaszközleménye. Idézem: „A Magyar Narancs „Tessék kapaszkodni: Netflix- és Tesla-kötvényeket vásárolnak Matolcsyék” című cikke hamisan kelti azt a látszatot, hogy a Pallas Athéné alapítványok által létrehozott Ferida Zrt. tőzsdézik. Az igazság az, hogy a Ferida felelősen gazdálkodik a rá bízott vagyonnal. A Ferida Zrt-t az Alapítványok pont azért hozták létre, hogy az állampapírokon és bankbetéteken túlmutató tőkepiaci befektetéseket megvalósítson. A Ferida diverzifikált vállalati kötvényportfoliót épít, a portfolió elemek között nem szerepelnek részvények, így a cikkben említett tőzsdézés nem állja meg a helyét. Mivel a Ferida kizárólag a saját nevében, saját számlájára köt ügyletet, így brókeri tevékenységet nem folytat. A Ferida hosszú távú befektetési portfoliót épít, nem nyit spekulatív, "tőzsdézős" pozíciókat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.