A bíróság szerint valódi korrupció volt a kitiltási ügyben

bűnügy
2016 június 07., 09:55
comments 184

Két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a Fővárosi Törvényszék kedden azt a férfit, T. Viktor Andrást, aki 2014 májusában egy találkozón azt állította az amerikai étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának: kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél (és a Századvég vezetőinél), hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

A bíróság kétrendbeli befolyással üzérkedés miatt marasztalta el a férfit, mert az ajánlat arra is irányult, hogy a Bunge versenytársának áfaigénylését az adóhatóság visszatartja, amíg nem folytatja le ellene az eljárást.

A perben az ügyészség azt az álláspontot képviselte, hogy az ajánlat pusztán színlelt volt.

A bíróság ugyanakkor azt állapította meg, hogy a konkrétumokat tartalmazó ajánlat valós volt, az ajánlattevő azonban ismeretlen maradt, a vádlott mindössze közvetítői szerepet töltött be, egyfajta bűnsegédi magatartást követett el.

A korrupciós bűncselekmény ellenére ezért látott lehetőséget a bíróság alacsony időtartamú szabadságvesztés kiszabására.

A bíróság szerint az ajánlat valóságtartalmát igazolja, hogy a vádlottal jó barátságban levő tanúnak nem volt oka hátrányos helyzetbe hozni, a vádlottak padjára ültetni T. Viktor Andrást. Az indokolás szerint mindez talán meg sem történt volna, ha a kitiltási botrány nem pattan ki.

A törvényszék az ajánlat valóságosságának igazolását látta abban is, hogy a tanú már a céges rendezvény másnapján e-mailben kereste meg a Bunge Zrt.-t sürgős jelzéssel, hogy beszámoljon a társaságnak az ajánlatról. A bíró rámutatott: a tanú annak ellenére tett így, hogy tisztában volt vele: az amerikai szigorú korrupcióellenes szabályozás miatt ez megszünteti a szerződéses viszonyt az őt foglalkoztató céggel. (Ami rövid időn belül meg is történt.)

A bíró úgy fogalmazott: a perbeli ajánlat "olyan konkrétumokat tartalmazott, amelyre csak olyan személynek lehetett rálátása, aki ezzel a gazdasági szegmenssel tisztában van". Példaként említette erre az ajánlat szerinti 2 milliárd forintos összeg nagyságát, szakértők szerint ugyanis éppen ekkora összeg hiányzik a szektorból az áfacsalások miatt. Az ajánlat valóságtartalmát igazolja a valós adóhatósági eljárás is a versenytársnál - tette hozzá a bíró.

Az ügyész súlyosbításért és letöltendő szabadságvesztésért fellebbezett, a védő pedig elsősorban felmentésért, illetve megalapozatlanságra hivatkozva a per hatályon kívül helyezéséért és új eljárás lefolytatásáért. 

T. Viktor András – az ANT Kft. ügyvezetőjeként – a vád szerint a Comprad Kft. ügyvezetőjének (aki a Bunge Zrt. lobbistájaként működött) azt ígérte, hogy magas szintű kormányzati/századvéges kapcsolatait felhasználva kilobbizza az étolaj áfának csökkentését, kétmilliárd forint fejében. A Bunge a korrupciós kísérletet jelezte az amerikai nagykövetségnek, ebből lett az ügyészség szerint a kitiltási ügy.

Az ügyészség azt állította, és a vádat is arra alapozta, hogy ennek az ajánlatnak semmi alapja nem volt, mivel a konkrétan hivatkozott Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató akkori vezetője és T. Viktor András között nem volt kapcsolat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.