Spéderék meghátrálnak: nem tartják meg a Takarékbank rendkívüli közgyűlését

gazdaság
2016 június 07., 15:32
comments 59

A Spéder-közeli MATAK Zrt. kezdeményezte, hogy június közepén tartson rendkívüli közgyűlést a Takarékbank. Sajtóértesülések szerint ezen a közgyűlésen arról szavaztak volna a részvényesek, hogy döntő mértékű tulajdont szerezzenek a Spéder Zoltán vezetése alatt álló FHB bankcsoportban. Ezzel gyakorlatilag végleg összeforrna az FHB a takarékokkal.

A lépés egy több éves folyamat vége lenne, amiben Spéder és a hozzá közel álló üzletemberek irányításával közeledett egymáshoz az FHB, a Magyar Posta és a takarékszövetkezeti integráció. Ez a folyamat egészen mostanáig szinte korlátlan kormányzati támogatást élvezett, még annak ellenére is, hogy sokan kritizálták Spéder lépéseit, mondván, hogy ebből az egészből az FHB húz csak igazán hasznot.

Az utóbbi napokban azonban eltűnt Spéder mögül a kormányzati támogatás, és ezt érzik is az FHB bankpiaci riválisai: a múlt héten Demján Sándor mellett a Bankszövetség is kemény hangú nyílt levélben bírálta a takarékintegrációt.

Ezen a héten pedig a kormány is akcióba lendült. Varga Mihály benyújtott egy törvénymódosítást a parlamenthez, ami gyakorlatilag lehetővé tenné, hogy az FHB-t és a Spéder-emberekkel telerakott Takarékbankot leválasszák a takarékintegrációról, de legalább csökkentsék a Spéder körénél összpontosuló befolyást.

Ezután még durvább ütés érkezett az FHB-re.

A Magyar Nemzeti Bank szabott ki 105 millió forint bírságot a bankra tiltott piacbefolyásolás miatt. Ebben nem az összeg a durva, hanem a vád súlyossága. Az MNB ezzel a bírsággal csak üzenetet küldött Spédernek, méghozzá eléggé durvát. A jegybank ugyanis az FHB legféltettebb titka körül kezdett kutakodni: ott, hogy ki jegyezte le azokat a nagyértékű, 2012-ben kibocsátott kötvényeket, amik talán megmentették az abban az időben nagyon rossz állapotban lévő bankot.

Ezekről a kötvényekről írtunk már hosszabban ebben a cikkben. Leírtuk, hogy mi a fő baj velük: hogy minden jel szerint a Magyar Fejlesztési Banknál és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél landoltak (hiszen akkoriban még Orbánék voltak annyira jóban Spéderrel, hogy kb. 30 milliárd forintnyi forrást bocsássanak kedvező feltételekkel a bankja rendelkezésére.

A Budapesti Értéktőzsde most az MNB bírsága miatt fel is függesztette az FHB-részvények kereskedelmét. Az FHB azonban így sem árulta el, kik birtokolják a 2012-ben kibocsátott kötvényeit, csak annyit írtak egy közleményben, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy megtámadják-e bíróság előtt az MNB bírságoló döntését.

Ez keményen hangzik, de nem az.

Háborút az jelentene, ha Spéder megnevezné a kötvények birtokosait. Ebben az esetben ugyanis a kormánynál lenne a labda: ha tényleg a nemzeti vagyonkezelőnél vannak az FHB kötvényai, akkor Orbánéknak kellene elmagyarázniuk, hogy miért is látták 2012-ben jó döntésnek a kormányban, hogy megszerezzék ezeket a papírokat, és hogy miért baszogatják most azt a bankárt, akiért 4 éve ilyen szinten a tűzbe merték tenni a kezüket.

Spéderék igazi visszavonulója inkább a Takarékbank közgyűlésének lefújása, ezzel ugyanis belemennek a jelenlegi állapot fenntartásába, az FHB és a Takarékbank nem fog a közeljövőben jobban összeforrni. Ráadásul Orbán kifejezett akaratát is teljesítik, a miniszterelnök ugyanis a Demjén Sándornak küldött levelében azt írta, hogy a kormány nem akarja, hogy a takarékok további FHB-részvényeket vegyenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.