Lázár János tegnap arról beszélt, hogy ő sem biztos, hogy az EU-ban maradásra szavazna

POLITIKA
2016 június 24., 08:45
comments 92

Alapvetően nem túl releváns, hogy hogy mit beszél össze egy magyar kormánytag olyan nemzetközi ügyekről, amikre semmi hatása nincs, de a Brexites népszavazás után bekövetkezett piaci és politikai káosz fényében talán mégis érdekes lett Lázár János véleménye, amit a tegnapi kormányinfón fejtett ki.

Már csak azért is, mert sok megfigyelő szerint David Cameron ma megbukott brit miniszterelnök maga is nagyon erősen hozzájárult az eredményhez, egyszerűen azzal, hogy éveken át flörtölt az EU-ellenességgel.

link Forrás

– Az egy nagyon érdekes kérdés lenne, hogy vajon ma meglenne-e Magyarországon a belépéshez szükséges többség, ami 2004-ben is nehezen jött össze.

– Ön a maradásra szavazna?

– [somolyog] Nehéz kérdés! [somolyog]

Majd elmesélte, hogy szerdán lakossági fogadóórája volt Makón, és a választói "elkeseredettek ebből a szempontból". Lázár szerint hiába szól ezer érv az EU mellett – természetesen a magyar gazdaságot az utóbbi években egyedüliként mozgató uniós fejlesztési pénzeket is említette –, de egy magyar választópolgár nem csak ez alapján gondolkodik, mondta. Az ő makói választói például azt tapasztalják, hogy hiába léptünk be az EU-ba, nem csökkentek a fizetések közötti különbségek. "Ezért mondom, hogy ez egy nehéz kérdés."

"Ha ma kéne kampányolnunk amellett, hogy Magyarország az Európai Unióba lépjen be, az egy sokkal nehezebb vita és ügy lenne, mint 2004-ben. De a magyar társadalmi és politikai elitben közkonszenzus van abban a tekintetben, hogy Magyarországnak ebben az Európai Unióban nem csak helye, hanem fontos szerepe is van."

Egy korábbi kérdésre Lázár azt is elmondta, hogy a magyar kormány "nem mérlegelte annak lehetőségét", hogy ha a britek kilépnek, akkor Magyarország is így fog-e tenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.