Nemsokára a boltokban is kapható lesz a korszakos magyar találmány, a Gömböc

TUDOMÁNY
2016 július 20., 07:30
comments 208

Hamarosan sorozatgyártásra kész az utóbbi évtized egyik legnevezetesebb magyar találmánya, a Gömböc, írja a Népszabadság. A 2006-ban Várkonyi Péter és Domokos Gábor, a BME oktatói által felfedezett háromdimenziós alakzat tudományos érdekessége, hogy ez az első olyan homogén test a világon, aminek összesen két egyensúlyi helyzete van, egy stabil és egy instabil, de bárhogyan teszik le, mindig visszatér egyensúlyi helyzetébe.

photo_camera Gömböc. Kép: Wikipedia

A Gömböc akkora tudományos szenzáció lett, hogy kiállították a göttingeni egyetemen, Oxfordban, a párizsi Poincaré Intézetben, a Cambridge és a Princeton egyetemeken is.

A játékváltozat a tervek szerint 10 000 forintba kerül majd, de a végső cél az 5000 forint körüli ár. A Gömböc alumíniumból készült változata most is kapható 199 euróért. A játékváltozat speciális műanyagból készül majd, de a gyártást megnehezíti, hogy századmilliméteres pontosságra van szükség, és az anyagban nem lehet egyetlen mikrobuborék sem, mert ha van, már nem Gömböc a Gömböc. (nol.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.