Hiába mondta ki a Fidesz, hogy nem mutyi a mutyi, mégis megbírságolták a hulladékkartellezőket

gazdaság
2016 július 27., 07:59
comments 22

Összesen 112,5 millió forintra büntetett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három kartellező céget: a hulladékgazdálkodó Alcufer Kft-t és a Fe-Group Zrt-t, valamint a hulladékfelvásárló Jász-Plasztik Kft-t. A cégek rögzítették a felvásárlási árakat, felosztották a piacokat földrajzilag, és még a stratégiai adatokat is megosztották egymás között, mindezt 2013 június és 2014 március között az ólomakkumulátor-piacon.

A cégek a kartelles megbeszéléseiket még szerződésbe is foglalták, ahol az Alcufer és a Fe-Group vállalta, hogy a begyűjtött ólomakkumulátorokat a kohót üzemeltető Jász-Plasztiknak értékesíti. Cserébe a Jász-Plasztik kedvező árat garantált az Alcufernek és a Fe-Groupnak, a versenytársaiknak kevesebbet fizetett az ólomhulladékért. Azt is szerződésbe foglalták, hogy egy csomó üzleti titoknak minősülő adatot megosztanak egymással: mennyiségi és minőségi adatokat, szállítási költségeket és hasonlókat.

Igaz, végül nem valósult meg megállapodás, mivel többszöri halasztás után nem írták alá a szerződést, ami enyhítő körülmény (bár a jogsértés tényét nem befolyásolja). A Fe-Group elfogadta az egyezségi nyilatkozatot, tehát beismerte a megállapodás létét, ezért tíz százalékkal kevesebb bírságot kap.

Állami hulladékkartell

Éppen erről az esetről írtam én is itt márciusban. A történet lényege, hogy az állam előbb, még 2011-ben kialakított egy olyan szabályozást, amiben a hulladékgazdálkodókat gyakorlatilag a kartellezésre bujtogatja, aztán 2014 végén, egy nem sokkal korábban elindult GVH-s eljárás hatására hozott egy törvényt, ami (visszamenőlegesen) kimondja, ebben az esetben nem kartell a kartell:

A törvénybe még azt is beleírták, hogy ezek a közbeszerzési eljárások a „jellegüknél fogva igénylik, hogy az abban résztvevő felek - ideértve az állami hulladékgazdálkodást közvetítő szervezetet is - egymással folyamatos konzultációt folytassanak és együttműködjenek”.

Érdekes módon a mostani bírságot nem abban az ügyben szabták ki, aminek beindítását 2014 szeptemberében bejelentette a GVH: akkor a Fe-Group, az Alcufer és másik a cég, a Selector Elektronikai Kft. keltett kartellgyanút az elektronikai hulladékok begyűjtésének piacán. Ezzel a vizsgálattal azonban a fenti törvény miatt le kellett állnia a kartellezés ellen egyébként költséges reklámkampányt folytató állami szervnek. Pedig iparági pletykák szerint az akkor bonyolított telephelykutatások során bizonyítékokat találtak, hogy nem csak az elektronikai, hanem az összes nagyobb hulladéktípus (csomagolási műanyag, gumi, fa, stb) esetében összejátszottak a nagyobb szereplők. A rendszert azóta újra átalakították, de a kartellgyanús esetek a jelek szerint változatlanul mennek a korábbi kerékvágásban.

Orbán Viktor az Alcufer és Fe-Group karcagi üzemének avatásán. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
photo_camera Orbán Viktor az Alcufer és Fe-Group karcagi üzemének avatásán 2014-ben. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

(GVH)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.