Hollandiában 2025-re betilthatják a dízel és benzines autókat

külföld
2016 augusztus 17., 20:34
comments 414

A holland parlament alsóháza elfogadta azt a munkáspárti jogszabály-tervezetet, ami 2025-re betiltaná a dízel és benzines autók eladását az országban. A tervezet eredeti formájában 9 év múlva a teljes tiltást javasolta, mármint azt, hogy a dízel és benzines autókat 2025-től használni se lehessen, de végül egy módosítóindítvánnyal az eladás tiltására finomították a törvényt.

A törvény most a szenátus előtt van, és ha itt is megszavazzák, akkor 2025-től tényleg nem lehet majd benzines és dízel autókat eladni Hollandiában.

Képviselők szerint egyébként át fog menni a szenátuson is a jogszabály, hiszen az ország lakossága és a politikusok is széles körben támogatják a kipufogógáz-kibocsátás csökkentését. Hollandia e tekintetben már most is élen jár az EU-ban.

Az ország azonban nem elsőként gondolkodik ilyesmiről, Norvégiában például már megszavaztak egy ugyanilyen tiltást, és az is 2025-ben lép majd érvénybe.

Az új törvények várhatóan hatással lesznek az autógyárak bevételeire és fejlesztési terveire, főleg akkor, ha Norvégia és Hollandia példáját más országok is követik majd.

A holland politikusok arról is gondoskodnak majd, hogy 2025-re elérhető áron rendelkezésre álljanak majd elektromos autók. Erről egyébként több szakértő szerint még gondoskodniuk sem kell majd, addigra ugyanis magától is lemegy majd az elektromos autók ára. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.