Mészáros Lőrinc cégügyi előkóstolója megjelent az FHB és a takarékok informatikai cégében

gazdaság
2016 szeptember 23., 05:01
comments 80
  • Új tulajdonosa van az FHB-csoportot és a takarékokat kiszolgáló informatikai cégnek.
  • A Spéder Zoltán bizalmasának tulajdonában álló vállalkozás hatalmas üzleti lehetőségekhez jutott, és az ország egyik legnagyobb informatikai cégévé vált, amikor ők építhették ki a takarékok egységes informatikai rendszerét.
  • Egyre több ponton próbálják megtörni Spéder befolyását a takarékintegrációban, és egy ilyen pont lehet most ez a tulajdonosváltás is.
  • Az új tulajdonosi hálóban pedig Mészáros Lőrinc embere, Csík Zoltán tűnik fel.

A Spéder Zoltán többségi tulajdonában álló FHB-bankcsoport elég sokat gazdagodott azon, hogy állami jóváhagyással egyre jobban behálózta a Magyar Postát és a takarékszövetkezeti integrációt. Ez egészen idén júniusig ment, amikor valami eltört Orbán Viktor és Spéder Zoltán viszonyában, és a Fidesz vezetése nemcsak levette a kezét az FHB-ről, de összehangolt lejáratókampány indult Spéder ellen a fideszes médiában. Támadásba lendült a többi magyar bank is, akik korábban ellenségesen nézték az FHB erősödését, de nem tehettek semmit a Spéderre boruló politikai védőháló miatt.

Míg a nyáron az is felmerült, hogy az FHB vezetői szintjein büntetőjogi felelősségre vonások is jöhetnek néhány zavaros ügy miatt, most inkább elülni látszik a balhé. Úgy tűnik, inkább

csak fenyíteni akarták Spédert, nem megtörni,

és egyelőre a bankja is megmaradt, csak a Posta és a takarékintegráció vezető posztjairól kezdték kiszorítani az embereit, és visszanyesni Spéder befolyását. Persze ennek a folyamatnak sem látszik még a vége.

Most az FHB-csoportot és a takarékintegrációt kiszolgáló, remekül jövedelmező informatikai cégben tűntek fel új tulajdonosok. A Dom-P Informatikai Szolgáltató Zrt. új többségi tulajdonosa az Easy Holding Zrt. Ebben az Easy Holdingban két tulajdonos van: Soós Zoltán Gábor és egy Konveniál Kft. nevű cég. A Konveniálban megint csak két tulajdonos van: 50 százalékkal a Rationalia Tanácsadó Kft., és 50-nel

Csík Zoltán.

Így néz ki a tulajdonosi szerkezet:

Csíkról az utóbbi hónapokban többször írt a sajtó, mert több, Mészáros Lőrinc (és köre) tulajdonában álló vállalkozásban is feltűnt. Csíkot több üzletében Mészáros Lőrinc kijáróemberének tartják, erről írt például az Átlátszó is ebben a cikkben. Csík már az Átlátszó cikkében is bemutatott budaörsi a telekügyben is együttműködött a budakeszi Balczó-család egyik cégével, és Balczóék állnak a Konveniál Kft.-t Csíkkal együtt tulajdonló Rationalia Tanácsadó Kft. mögött is.

A Dom-P megvásárlása remek üzleti lépés volt, ez a cég ugyanis hatalmasat szakított az FHB és a takarékszövetkezetek informatikai rendszerének kialakításával és kiszolgálásával. A Dom-P lényegében ezzel a megbízással vált Magyarország egyik vezető informatikai cégévé.

photo_camera Csík Zoltánról sajnos a magyar médiában senkinek nincsen képe, úgyhogy itt egy portré a réti csík nevű halról a Wikipédiáról. Csík Zoltán persze nem hal, de csíknak Csík.

A Takarékbankot még tavaly megkérdeztük arról, hogy a takarékszövetkezeteknek mennyit kellett fizetniük a Dom-P-nek az informatikai rendszerért, de azt válaszolták, hogy ez üzleti titok. Egy forrásunk korábban azt mondta, hogy szövetkezetenként 66 millió forint plusz áfa volt az ár, de a Takarékbank azt írta, hogy szövetkezetenként ennél kevesebbe került a beruházás. Később a hvg azt írta, hogy a fejlesztésen összesen 6,7 milliárdot keresett a Dom-P. Az ugyanakkor az akkor még Spéder embereinek irányítása alatt álló Takarékbank nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a Spéder-közeli Dom-P megbízása előtt egyáltalán kértek-e árajánlatot más számítástechnikai cégektől.

Az viszont biztos, hogy a Dom-P úgy szivattyúzta a pénzt a takarékoktól, hogy Demján Sándor név szerint is megemlítette a céget az Orbán Viktornak írt panaszkodó levelében, mint az egyik forrást, amin keresztül Spéder pénzt szív ki a takarékszektorból. Demján a cég nevétnis kiakadt, azt írta, hogy a vállalat a Dom Perignon pezsgőre emlékeztető nevével még a szövetkezetek orra alá is dörgöli azt a fényűzést, amit az ő pénzükből finanszíroznak. A cég vezetői egyébként később a Figyelőben tagadták, hogy a névválasztásnak a híres pezsgőhöz lenne köze.

A Dom-P tulajdonosa eredetileg maga az FHB Zrt. volt, a bank azonban 2011-ben eladta a céget a Te-Bit Számítástechnikai Szolgáltató Kft.-nek. A Te-Bit ugyan hivatalosan nem tagja az FHB-csoportnak, de a cég egyetlen tulajdonosa és ügyvezetője Spéder bizalmasa, Bán Zoltán. Bán a Spéder médiabirodalmához tartozó Portfolio gazdasági lap kiadójának vezérigazgatója is.

Most a Te-Bittől vették meg a Dom-P-t Csíkék. Bán Zoltánt és a vevőket is kérdeztük arról, hogyan jött az üzlet, de a vevők nem válaszoltak, Bán pedig nem akarta kommentálni az ügyet.

Nem ez az első alkalom, hogy Mészáros Lőrinc-közeli üzletember pozíciót szerez a magyar bankszektorban: az Figyelő korábban azt írta, hogy Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa állhat az MKB Bankot megszerző konzorcium mögött. És korábban arról is szóltak pletykák, hogy ez az üzleti kör megpróbál majd behatolni a takarékintegrációba, és kicsavarni Spéderék kezéből a vezető pozíciót. Később viszont az MKB új tulajdonosai tagadták, hogy be akarnának lépni a takarékintegrációba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.