Szolzsenyicin-bábut akasztottak a Gulag múzeumra, és ráírták: áruló

külföld
2016 október 12., 04:25

Alekszandr Szolzsenyicint ábrázoló bábut akasztottak a moszkvai Gulag Múzeum kapujára. A figura mellére tűzött tábla árulónak, lelkiismeretlen hazudozónak és a haza első számú ellenségének nevezte a Nobel-díjas orosz írót.

link Forrás

A sztálini korszak szovjet kényszermunkatáborainak (Gulag) világát Ivan Gyenyiszovics egy napja című regényében elsőként leíró szerző bábuját az orosz sajtó szerint a Forradalmár Kommunista Ifjak Uniója nevű csoport akasztotta fel a múzeum bejáratára.

"Itt lóg az áruló Szolzsenyicin, aki lelkiismeretlenül hazudott nekünk a Gulagról. Hazájának elsőszámú ellensége"

- állt A Gulag szigetvilág íróját mintázó bábu mellére tűzött táblán. Azzal vádolják a múzeumot, hogy az író hazugságainak folytatója, így "az áruló és az áruló múzeum" szorosan összetartozik.

Roman Romanov, a múzeum igazgatója közölte, hogy egy őr észrevette, és percekkel később eltávolította a bábut. A kép ennek ellenére bejárta az orosz sajtót.

Az igazgató azt mondta a Moscow Timesnak: bár jogi szempontból a történteket huliganizmusként lehet csak értékelni, ez egyben üzenet is az új oktatási miniszternek.

"Ez végül is annak az eredménye, hogy mit és hogyan tanítanak a gyerekeknek."

(Arról, hogyan épül újra a Sztálin-kultusz Oroszországban, itt írtunk.)

A Memorial nevű orosz jogvédő szervezet már tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy az országban súlyosan megváltozott Sztálin megítélése. Akkori felmérésük szerint az oroszok 45 százaléka gondolta úgy, hogy a szovjet nép által a sztálini diktatúra idején elszenvedett áldozatok megbocsáthatóak az "akkori nagyratörő célok és vívmányok fényében". (MTI, Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.