Matolcsy György tényleg azt csinál, amit akar

bűnügy
2016 október 18., 06:53
comments 144

Nincs felettese Matolcsy Györgynek, ezért etikai ügyeivel sem foglalkozhat senki – derül ki az ATV kísérletéből, hogy kiderítse, kicsoda Matolcsy György munkáltatója.

Matolcsy, mint a Népszabadság cikkei után köztudottá vált, nem csak a jegybankhoz vitte, majd a jegybanki alapítványokhoz vetette fel szeretőjét, Vajda Zitát, hanem válása idejére lakást kapott Patai Mihálytól, az UniCredit vezérigazgatójától. Ez utóbbi elég egyértelműen sérti a jegybank saját etikai szabályzatát.

Na de ki fogja ezért Matolcsyt felelősségre vonni?

Polt Péter legfőbb ügyész és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: Illyés Tibor / MTI)
photo_camera Polt Péter legfőbb ügyész és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Nem a jegybank felügyelőbizottsága, mivel ott főleg pártemberek vannak, akik szerint ők csak jogi ellenőrzést végeznek, etikai ügyek nem tartoznak a feladataik közé. Ez ugyan teljesen bizarr érvelés, de az ATV-nak azt mondta egy fb-környéki forrás, hogy a munkáltatónak kellene foglalkozni az etikai ügyekkel. A nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály nem munkáltatója Matolcsynak, mivel a tulajdonost, a magyar államot képviseli.

Áder János viszont annál inkább esélyes a munkáltatói szerepre, hiszen ő nevezi ki a jegybank elnökét. Ám amikor az ATV megkérdezte az államfő hivatalát Matolcsy etikai vétségeiről, ezt a választ kapta:

„Tájékoztatjuk Önt, hogy az ügyben az Alaptörvény és a hatályos jogszabályok a köztársasági elnöknek sem intézkedésre, sem véleménynyilvánításra lehetőséget nem biztosítanak”.

Következtetés: Matolcsy azt csinál, amit akar. (ATV)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.