A Mediaworks már nyáron készülhetett a Népszabadság bezárására, ezért nem engedtek újságírót az fb-be

Média
2016 október 20., 14:10
comments 61

Nagyjából 70 népszabadságos újságíró, szerkesztő, tördelő, dolgozó vár arra, hogy mi lesz a munkaszerződésével, megkapják-e októberi bérüket, nyugdíjba vonulhatnak-e, esetleg felmond-e nekik, vagy tovább alkalmazza őket a Mediaworks.

A kiadó hivatalosan egyelőre tárgyalni sem hajlandó velük a jövőjükről. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy

bármelyik nap bejelenthetik a kiadóvállalat eladását, az ideiglenesen összetákolt menedzsment pedig addig nem mer döntést hozni a munkavállalók ügyében.

A tulajdonos, Heinrich Pecina hétfőn az osztrák Profilnak adott interjújában már célozgatott rá, hogy az események után eladhatja a céget - valóságban persze hónapok óta tervezik az üzletet, aminek egyik fontos előfeltétele volt, hogy a Népszabadságtól megszabaduljon a Mediaworks.

Pecina épp most hajtotta végre a cégcsoport legnagyobb üzletét a közel 8 milliárdos forgalmú Pannon Lapok Társaságának (PLT) felvásárlásával. Ezzel ma már övé az ország messze legterjedelmesebb laphálózata, 12 megyei újsággal, kiterjedt országos tudósítói hálózattal.

Nem valószínű, hogy éppen most lett elege a magyar médiapiacból, sokkal inkább életszerűnek tűnik, hogy az osztrák tulajdonosnak eleve az volt a célja, hogy a Népszabadság bezárása után átadja a politikai körökhöz kötődő befektetőknek a Mediaworks irányítását.

Nem mer dönteni a menedzsment, amíg nincs üzlet

Hargitai Miklós, a szerkesztőségi dolgozók szakszervezetének titikára a 444-nek csütörtökön azt mondta, egyetlen formális egyeztetés volt eddig a két oldal között: múlt kedden a menedzsment képviselői találkoztak az üzemi tanács és szakszervezet vezetőivel. Ott a kiadó annyit közölt, később tájékoztatja majd a dolgozókat a fejleményekről. Nyilván fogalmuk nem volt mit mondjanak, miután addigra három nap alatt két vezéigazgató távozott a cégtől. És a helyzet azóta sem lett tisztább: Doór Tamás marketing igazgató lett az új vezérigazgató, de a munkáltatói jogok Kálmán Erika HR-vezető kezében vannak.

Elvileg neki kéne formálisan tárgyalnia a dolgozókkal. Időközbe csatlakozott a munkáltatói oldalon a Mediaworks által nemrég felvásárolt PLT vezetője, Kázmér Judit.

Lehetetlen helyzetben vannak az újságírók, mert szerződés szerint nem publikálhatnak, máshova nem dolgozhatnak. Akiknek volna hova mennie, szolidaritásból nem tárgyal más munkaadókkal, mert ezzel a kollektív alku esélyeit veszélyeztetné. Az érintettek között van, akit néhány hónap válasz el a nyugdíjától, van próbaidőn lévő újságíró és terhes anyuka is. A tulajdonos róluk legutóbbi interjújában úgy beszélt, mint akiket a lap jövője nem, csak a pénzük érdekel.

Mindeközben a Mediaworks tulajdonosa, a Vienna Capital Partners képviselői szerdán már Budapesten tárgyaltak, és nehéz elképzelni, hogy nem a kiadócég jövőjét igyekeznének megvitatni a lehetséges kormányközeli vevőjelöltekkel.

Minden érintett forrás arról beszél, hogy akár a héten bejelenthetik a cég tulajdonosváltását. Többen, akik közelről követik a Mediaworks ügyeit, azt mondták, a pánikszerűen összetákolt menedzsment nem mer addig döntést hozni, amíg nincs üzlet, és amíg nincs egyértelmű iránymutatás a helyzet további kezelésére.

Eljárások indulnak

Csütörtökön két eljárást is elindított a Népszabadság dolgozóinak üzemi tanácsa a Mediaworks ellen. Danó Anna, a lap újságírója és Dojcsák Dalma jogász (TASZ) beszéltek erről a Bécsi úti székház előtt tartott sajtótájékoztatón.

Munkajogi eljárást indítottak azért, hogy a bíróság kimondja: a kiadó megsértette tájékoztatási kötelezettségét a munkatársakkal szemben. Szerintük törvénysértő, hogy semmi érdemi információt nem osztottak meg a lap 70 felfüggesztett dolgozójával arról, miért nem férhetnek hozzá levelezésükhöz, a költözés idejére bedobozolt személyes cuccaikhoz, a honlap archívumához, és hogy a szakszervezeti és tanácsi tagok miért nem mehetnek be a szerkesztőség épületébe.

Ezzel párhuzamosan törvényi felügyeleti eljárást is indít a TASZ által megtámogatott üzemi tanács, amiért a kiadó felügyelő bizottsága július óta nem fogadta be tagjai közé a munkavállalók által delegált Danó Anna újságírót.

Ez egyébként – a költözés időzítésével együtt – arra utal, hogy a kiadó környékén már nyár környékén megpróbálták előkészíteni a lap későbbi bezárását. Ha lett volna újságíró tagja a felügyelő bizottságnak, aligha lehetett volna így csapdába csalni a szerkesztőséget.

Attól persze, hogy eljárások indulnak, még nem lesz újra Népszabadság. Ezek a bírósági ügyek abban segíthetik a munkatársakat, hogy előnyösebb helyzetben tárgyaljanak a kiadóval szerződésük jövőjéről.

Az újságírók és szerkesztőségi dolgozók elvileg a hónap utolsó péntekjén, azaz október 28-án kapnák meg a fizetésüket, a Munka törvénykönyve szerint pedig legkésőbb november 10-ig húzhatja a fizetést a munkaadó. Hogy megkapják-e a pénzt, az alighanem azon is múlik, hogy a Mediaworks-öt sikerül-e eladni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.