Az EU-csúcson eldőlt, hogy heteken belül meg kell lennie a török vízumalkunak

eu
2016 október 20., 19:32
comments 112

A brüsszeli 2 napos EU-csúcson az orosz szankciókról még alkudoznak, de a migrációs következtetések már megvannak.

Tavaly napi 7000, most csak 85 menekült jön Törökországból, de hogy ez így maradjon, a török követelés szerint az EU-nak vízummentességgel kellene ezért fizetnie pár héten belül. A most megszületett, nem annyira egyértelmű szöveg szerint heteken belül meg kellene lennie a török vízumalkunak („further progress on the full range of commitments vis-à-vis all Member States contained in the EU-Turkey statement, including as regards visa liberalisation”).

De a szövegben az is benne van, amire a helyszínen lévő kollégánk, Magyari Péter is utalt nemrég, hogy összekötik a vízumliberalizációt azzal, hogy könnyebb lesz felmondani a vízummentességet is. („Co-legislators are invited to reach agreement within the next few weeks on the revision of the suspension mechanism applied to visas.”)

Tehát a török vízumot meg akarják adni, de közben a vízummentesség felfüggesztésének lehetőségére hoznának egy új szabályt.

Érdekes lesz, hogy az a törököknek elég lesz-e, és hogy az október végi határidő tartható-e.

Az áttelepítésről az van a szövegben, hogy a tagállamoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket az áthelyezés felgyorsításában, különös tekintettel a kísérő nélküli kiskorúakra és a már folyamatban lévő áttelepítésekre. Erről egy lábjegyzet is van, ami szerint Magyarország és Szlovákia, illetve Lengyelország kivétel. (Az eddigi egyetlen, Magyarországra is vonatkozó kvótadöntés alapján 1294 főt kellene befogadni jövő októberig, de ezt Magyarország egyelőre nem hajtja végre, kivárja a bírósági ítéletet.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.