A kisfiú, aki nem lehetett Medivh

életmód
2016 október 24., 18:39
comments 1034

Van, akinek tökmindegy, hogy hívják a gyerekét, a lényeg, hogy legyen hogyan szólítani, amikor leküldi az ember sörért. Van, akinek meg nagyon nem mindegy: van, aki szeretne egyedi, különleges nevet adni a gyerekének, ami megkülönbözteti a többiektől az 1,3 millió Erzsébet, István, Mária, és László országában, nem beszélve a Rikárdókról és Dzsesszikákról.

Szaniék 2015 novemberének végére várták kisfiuk születését, és hosszas fontolgatás, latolgatás után a Medivh név mellett döntöttek.

photo_camera   Medivh, ahogy a Blizzard elképzeli  

Hogy ki az a Medivh? A világ legnépszerűbb online multiplayer játéka, a World of Warcraft egyik főszereplője, varázsló, Tirisfal Utolsó Őrzője, aki a játék kerettörténete, az úgynevezett lore szerint az ork fővezérrel, Gul’dannal együtt megnyitotta a Dark Portált, amin keresztül a Burning Legion lerohanta Azerothot. Medivh benne van a Blizzard WoW-ra épülő kártyajátékában, a Hearthstone-ban, és persze főszerepet kapott a játékból készült filmben is, ahol Ben Foster alakítja.

photo_camera   Ben Foster mint Medivh a Warcraft: The Beginningben

„Nem akartunk átlagos nevet, a nem átlagosak pedig annyira nem tetszettek. Egyiket sem éreztük úgy, hogy a miénk. Nekiálltunk keresni. A párom szereti a WoW-ot, tetszett neki a Medivh. Nekem elsőre nem, a a Medi becézés viszont nagyon. A pocaklakót elkezdtük Medinek hívni, úgyhogy én is megbarátkoztam a gondolattal, hogy Medivh lesz” – meséli Szani, az anyuka, aki akkor még nem sejthette, mi vár rájuk.

Magyarország a világ azon országának egyike, ahol a szülők nem olyan nevet adnak a gyereküknek, amilyet akarnak, hanem olyat, amilyet szabad. Azt, hogy mit szabad, és mit nem, a Magyar Tudományos Akadémia nagy hatalmú utónévbizottsága dönti el, a saját maga által kigondolt szabályok alapján.

A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, ami egy jogállamban minimum szokatlan. Így hát bármilyen hivatalhoz is fordulnak azok a szülők, akiknek kérelmét az akadémia valamilyen okból visszautasította, a panasz visszapattan az eredeti döntést meghozó utónévbizottsághoz, és bezárul az ördögi kör. Nincs mese, így van benne a törvényben.

Szaniék mindezt még csak nem is sejtették, amikor jóval a gyerekük várható születése előtt, 2015 szeptemberében beadták a testülethez a kérvényt, miszerint szeretnék Medivhnek nevezni a gyereküket. „A sógornőmnek két kislánya van, Bellatrix és Luna. Nagy kérvényezők, és mi naivan úgy gondoltuk, hogy nem lesz itt semmi gond” – emlékszik vissza Szani, az anyuka.

photo_camera Az első kérvény. Ekkor még nem sejthették

Lett gond, nem is kevés. Ezt először onnan lehetett sejteni, hogy az utónévbizottság által engedélyezett nevek novemberben közzétett listáján nem szerepelt a Medivh, úgyhogy a szülők megkeresték a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének egyik utónevekkel foglalkozó munkatársát, aki elmondta nekik: a Medivh sajnos nem felel meg a szabályoknak, mivel nem elterjedt a név. Nagyon úgy tűnt, hogy ez a gyerek márpedig nem lesz Medivh.

„Mondtam neki Gandalfot, aki ugyanaz a kategória. Közölte, hogy akkor más szabályok voltak, meg amúgy sincs értelme arról beszélgetnünk, hogy melyik név miért lehet – emlékszik vissza Szandi az egy évvel ezelőtti beszélgetésre. – A férjem is beszélt vele, neki azt mondta, hogy esetleg próbáljuk meg úgy beadni, hogy sokat írunk a WoW népszerűségéről, és próbáljunk meg külföldről Medivh-eket keresni”.

Az írásos indoklásból kiderül, hogy az akadémia saját listájának 5. és 14. pontja alapján nem javasolta a Medivh-et: egyrészt tehát azért, mert külföldön nem elég elterjedt, másrészt azért, mert a név „hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik őt."

Szaniék 2015 novemberének elején benyújtották a második kérvényt, immár alapos indoklással.

photo_camera A második kérvény, immár részletesen kifejtve

Semmi válasz. 2015. november 25-én, szerdán

megszületett a kisfiú, és még mindig nem volt neve.

Vagyis volt, az, hogy Medivh, de azt ugye nem lehetett anyakönyveztetni, mert elutasították.

Mivel semmilyen értesítést nem kaptak, a szülők a következő hétfőn telefonon próbálták kideríteni, mi lett a második kérvény sorsa, de próbáljon valaki hétfőn elérni egy hivatalt, ahol csak kedden és pénteken dolgoznak. Végül napokkal később sikerült: „Három-négy emberrel beszéltem, ebből kettőt kellett meggyőznöm arról, hogy igenis kiadhatják telefonon (váltig állították, hogy nem), illetve szépen hosszasan elmagyarázni neki, hogy a kórházban ülök az ágyamon az újszülöttemmel, akit el kellene nevezni valahogy.”

Szanival végül egy „adminisztációs hölgy” kedvesen közölte, hogy a második kérvényt is elutasították, ugyanazzal az indokkal, mint az elsőt: nem felel meg a szabályoknak, nem elég elterjedt a név. Név nélkül viszont mégsem maradhatott a gyerek, és mivel Szaniék tudták, hogy egy újabb kérvény sem járná meg a hivatalt 30 napon belül,

kínjukban bemondtak egy kényszernevet,

azt beíratták az anyakönyvbe, és hazamentek a kórházból.

Ahogy Thrall lóbálja a Doomhammert

Átlagos földi halandó (úgynevezett „mortal”) ezen a ponton biztosan feladta volna a Medivh-küldetést, és visszamegy sárkánytojást farmolni a WoW-ba. De azokat a szülőket, akik az Utolsó Őrzőről akarták elnevezni a gyereküket, ennél jóval keményebb fából faragták.

A kis Medivh, Aki Nem Medivh szülei a gyerek születése óta eltelt egy évben újabb és újabb panaszokkal és felülvizsgálati kérelmekkel fordultak az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, sőt magához Lovász Lászlóhoz, a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez is.

photo_camera Szaniék levele az MTA elnökének

Nem fogják kitalálni, mi lett a vége: a különböző testületek, hatóságok és hivatalok, elnökök, osztály- és főosztályvezetők olyan könnyedén dobták vissza a kérelmeket, ahogy talán még maga Thrall sem lóbálja a Doomhammert.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala lepattintotta a panaszt, mondván: nem áll hatáskörében felülbírálni az akadémia döntését.

A Lovász Lászlónak, az MTA elnökének címzett panaszt az akadémia jogi főosztálya átpattintotta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak:

Az MTA ugyanakkor felhívta a figyelmet a tudományos kutatás szabadságára, mintha súlyos állami beavatkozás fenyegetné azt a döntését, miszerint a kis Medivh nem lehet Medivh:

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az akadémiától érkezett pattintást visszapattintotta az akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, ahonnan ezt a választ kapta:

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Állampolgársági igazgatósága közölte a szülőkkel, hogy az Akadémia döntése ellen fellebbezésnek helye nincs:

Vissza a középkorba

A kis Medivh, Aki Nem Medivh lassan kimondta az első szavakat, és megtette az első bizonytalan lépéseket, amikor idén nyáron a szülők furfangos csellel próbáltak túljárni a bizottság eszén:

ha már Medivh nem lehet, akkor legyen Medi,

úgyis így becézik a gyereket pocaklakó kora óta.

Elment a hivatalnak egy újabb kérvény, amely immár a Medi elfogadására irányult, és amivel látszólag semmi baj, még az a h betű sem kelt zavart a végén.

Azt viszont nem sejthették Szaniék, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának a teljesen ártalmatlannak tűnő Medire is lesz olyan csattanós válasza, hogy maga Lord Jaraxxus adja a másikat: a Medi név ugyanis a hivatalos utónévlista szerint már létezik, csakhogy nem önállóan, anyakönyvezhető formában, hanem mint a Medárd becézése. A Nyelvtudományi Intézet szerint márpedig férfinevek esetében a becézett forma utónévként való anyakönyveztetése csak akkor lehetséges, „ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is”.

„Középkor. Aha. Szóval ezt így passzoltuk. Nézzen utána, akinek két anyja van. Nem azért, mert nem érdekel, nyilván érdekel a gyerekem neve, de nem hinném, hogy van élő ember aki tudja, hogy ennek egyáltalán hogy a francba kell utánanézni” - mondta erre Szani.

Most 2016 októbere van. Lassan pont egy éve, hogy megszületett a kis Medivh, Aki Nem Medivh. És hogy akkor vajon hogy hívják?

„Azt, hogy milyen nevet adtunk, nem szeretnénk elmondani, mert

NEM az a neve, az csak egy kényszermegoldás volt

– mondja az anyuka. – Külföldre fogunk költözni, szeretnénk állampolgárságot, legrosszabb esetben 5-7 év, és át tudjuk majd kint anyakönyveztetni. A család egy részének sem mondtuk el, a barátaink egy része tudja, mi és mindenki más is Medinek hívja – mi pocaklakó kora óta, a többiek pedig amióta megszületett.

Ha bárki kérdezi, azt mondjuk, hogy Medi.

Ha jobban rákérdez azt mondjuk, hogy bonyolult, és Medi :D”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.