Az FBI szerint nincs közvetlen kapcsolat Trump és az orosz kormány között

külföld
2016 november 01., 07:45
comments 121

Az FBI egész nyáron nyomozott, hogy megtudja, próbálja-e Donald Trumpon és kampányán keresztül befolyásolni az amerikai elnökválasztást Putyin és az orosz kormány. A Szövetségi Nyomozó Iroda szerint a nyomozásban Trump minden lehetséges orosz kötődését vizsgálták, sőt sokáig azt hitték, találtak egy titkos e-mailes kapcsolatot a Trump Organization és egy orosz bank között, de egyik nyom sem vezetett sehová.

Ezért most azt mondja az FBI, hogy nem talált közvetlen kapcsolatot a Trump-kampány és az orosz kormány között.

A nyomozók korábban azt is gyanították, hogy a Demokrata Párt szervereinek feltörése is Trump megválasztását segítette volna elő, az orosz kapcsolat gyanúja pedig csak erősödött, miután kiderült, hogy a szervereket feltörő hekkerek orosz kötődésűek voltak. Most már viszont az állítja az FBI is, hogy a szerverek feltörése inkább az elnökválasztás megzavarására irányult, mintsem arra, hogy Trumpot hozzák helyzetbe Hillary Clinton demokrata jelölttel szemben.

Az FBI azután állt nyilvánosság elé ezekkel az információkkal, hogy Clinton támogatói egyre hangosabban követelték az iroda vizsgálatát Trump ellen. A demokraták a hekkertámadásokat és Trump Putyin iránti, többször kifejezett tiszteletét is összekötötték, és az orosz kormányt az amerikai elnökválasztás befolyásolásával vádolták, Trumpot pedig lényegében azzal, hogy az oroszok embere.

Az FBI szerint azonban Trump maga továbbra sem merült fel célpontként egyetlen vizsgálatban sem.

Igaz, titkosszolgálati források szerint a Trump-kampány több vezető személyiségével és Trump több segítőjével szemben is folyik hasonló vizsgálat.

Néhány napja Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszélt az amerikai elnökválasztásról, és nemcsak Trumpról szólt bírálóan, hanem azt is mondta, hogy a kormánya ha akarná, sem tudná befolyásolni az amerikai elnökválasztást, az Egyesült Államok ugyanis „nem egy banánköztársaság”, ahol ilyesmit csak úgy megtehet egy idegen kormány. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.