Vlagyimir Putyinhoz is el fog jutni a híre, hogy megkínozták az első ellenzéki aktivistát, akit a szigorított gyülekezési törvény miatt börtönöztek be

külföld
2016 november 01., 14:10
comments 51

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megígérte, hogy jelentést tesz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ildar Dagyin elítélt ellenzéki aktivista panaszáról, aki azt állítja, hogy megkínozták egy karéliai börtöntáborban.

Peszkov a mai sajtóértekezletén újságírói felvetésre közölte: nem tud arról, hogy más csatornákon keresztül eljutott-e az elnökhöz az eset híre, ami „feltétlenül alapos figyelmet érdemel”, de az elnök jelentést kap az ügyről.

Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP
photo_camera Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP

Dagyint tavaly decemberben 2,5 évi szabadságvesztésre ítélték azért, mert részt vett több engedély nélkül megtartott megmozdulásban. Az ellenzéki aktivista a feleségéhez a jogi képviselőjén keresztül eljuttatott levelében arra panaszkodott, hogy az őrei megverték, a bilincsénél fogva felakasztották, és halállal fenyegették meg. A levelet a nő tette közzé a közösségi médiában.

A börtöntábor parancsnoksága a Novaja Gazetának elismerte, hogy erőszakot alkalmaztak Dagyinnal szemben, amikor nem volt hajlandó elhagyni a celláját.

Krisztyina Belouszova, a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökséggel közölte, hogy a karéliai köztársasági vezetés elrendelte az elítélt panaszának kivizsgálását, de külsérelmi nyomot nem találtak rajta. Az orosz Nyomozó Bizottság (SzK) bejelentette, hogy vizsgálatot indított az ügyben.

Ildar Dagyin egyébként az első, akit a 2014-ben megszigorított gyülekezési törvény megsértése miatt ítéltek el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.