Putyin legfontosabb embere intézhette Vona Gábor legfontosabb emberének vízumát

bűnügy
2016 november 03., 19:08
comments 72

Nemrég ukrán hackerek feltörték Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb tanácsadójának, Vlagyiszlav Szurkovnak az emailfiókját, számos levele került nyilvánosságra. Az Index most arról ír, hogy az emailek között bukkantak fel egy olyan levél, melyben jobbikos politikusok vízumának intézésére kérték Szurkovot.

Két vízumkérelemről van szó: a Vona Gábor mögötti második legfontosabb ember, Szabó Gábor pártigazgató, valamint a frakció külügyi munkatársa, Szaniszló Adrienn (aki amúgy Szaniszló Ferenc összeesküvés-rajongó tévés műsorvezető lánya) kérelméről.

A Putyin mögötti egyik legfontosabb szereplőről, az orosz posztmodern színház világából érkező Szurkovról épp nemrég közölt amúgy nagyobb riportot az Index.

A Kreml korábban határozottan tagadta, hogy Szurkov egyáltalán emailezne, de a napvilágra került dokumentumokban túl sok az egyezés, túl sok olyan részlet derül ki, ami alapján elég nagy magabiztossággal állítható, hogy tényleg Szurkov levelezett az Ivan Ivanov álnév mögött.

A kép jobboldalán Szabó Gábor jobbikos ex-pártigazgató Tapolcán 2015. április 12-én
photo_camera Tapolca, 2015. április 12. Rig Lajos, a Jobbik tapolcai országgyűlési képviselőjelöltje (k) érkezik sajtótájékoztatójára, mellette jobbra és Szabó Gábor pártigazgató Tapolcán 2015. április 12-én. MTI Fotó: Varga György

A levelekből kiderült az is, hogy Szurkov rendszeres kapcsolatban volt a Donyecki Népköztársaság névre keresztelt szeparatista bábállam vezetőivel, jelentések is érkeztek hozzá. Szurkov az egyik első orosz szereplő volt, akit Ukrajna keleti részének megszállása után kitiltottak a nyugati országokból, mivel sejthető volt, hogy ő menedzselte le a műveleteket.

A csütörtökön közzétett levelek között szerepelt az a 2015. május 19-ei levél is, amit egy Bondarenko nevű személy küldött Szurkovnak, és egy dokumentum volt hozzá csatolva, amiben az állt oroszul:

Kérjük az Ön közreműködését többszöri belépésre jogosító egy éves vízumok kiadásában Orosz Föderáció területére való beutazáshoz, a kapcsolatok erősítése és fejlesztése céljából Magyarországgal az alábbi magyar állampolgároknak.

Ezután Szabó Gábor és Szaniszló Adrienn személyes adatai következtek.

Az Indexnek Szabó Gábor megerősítette, hogy igényelt vízumot, de azt mondta, hogy bár megkapta, végül nem utazott Moszkvába. Azzal kapcsolatban viszont, hogy hogyan zajlott a vízumkérelem és kérelmük hogyan juthatott el Szurkovhoz, nem küldtek választ. A pártigazgató válaszában azt írta, erről nincsenek információi.

„Kérdése elolvasása után először nekem is utána kellett néznem, hogy van-e az útlevelemben orosz vízum, s tényleg van, amelyről őszintén szólva már el is felejtkeztem, mert soha nem is használtam."

- írta válaszában Szabó, aki elmondta azt is, hogy a vízumokat Szaniszló Adrienn intézte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.