Orbánon és Putyinon kívül Netanjahu, Lukasenka, Le Pen és Duterte is lelkes Trump miatt

külföld
2016 november 09., 21:36
comments 311

Orbán Viktor szerint Trump „visszavezeti a világot a valóság talapzatára”, vagy valami ilyesmi, korábban pedig arról írt a Facebookon, hogy „él a demokrácia”. De mit szólt a többi államférfi és -nő a világ többiországában a golfpályák hordószónokának meglepő győzelméhez?

Alekszandar Lukasenka fehérorosz diktátor például úgy látja:

„A kampány során tanúsított aktív, őszinte és bátor kiállásával Ön felrázta az amerikai társadalmat, s visszavezette az igazi demokráciához.”

Közleményében arra is utalt Lukasenka, hogy reméli, Trump révén esetleg majd normalizálódhat a fehérorosz diktatúra helyzete a nemzetközi kapcsolatok világában. Putyin öröméről és Trump felé nyújtott jobbkezéről már beszámoltunk.

A francia szélsőjobboldali Marine Le Pent szintén lelkesíti Trump győzelme.

„A vad globalizáció elutasítása, a kapcsolatok rendezése Oroszországgal, a bennünket sújtó nagy migrációs hullámokat kiváltó háborús expedíciókból való kiszállás. Ezek a kötelezettségvállalások, ha betartják őket, kedvezőek Franciaország számára.”

Érdekes, hogy például Angela Merkel német kancellár – akit Trump nyilvánított már elmebetegnek is menekültpolitikája miatt – közleményében milyen visszafogottan reagált a fenti szélsőségesekhez képest.

„Németországot és az Egyesült Államokat több érték összeköti, például a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől. Ezen értékek alapján ajánlok együttműködést az Egyesült Államok elnökének.”

Francois Hollande francia elnök úgy fogalmazott,

„Bizonytalan időszak jön az amerikai választás után.”

Sok nyilatkozatból kitűnik egyébként, hogy a világ nagyon szeretné tudni, mit tervez Trump igazából. Egy japán kormánytisztviselő arról beszélt a Reutersnek, hogy nagyon szeretnék, hogy Trump mielőbb küldjön jelzéseket, mit tervez a Csendes-óceán térségében, mert az eddigi nyilatkozatai alapján aggódnak. A német parlament külügyi bizottságának elnöke azt mondta, fogalmuk sincs, mik Trump elképzelései valójában.

Obama régi ellenlábasa, az izraeli Benjamin Netanjahu viszont reménykedik, hogy új csúcsra érhetnek az izraeli-ameriai kapcsolatok Trump révén.

Természetesen a Keleti Trump, a fülöp-szigeteki Rodrigo Duterte is örült Trump sikerének, azt is jelezte, hogy kész felhagyni az USA-val folytatott vitáival. Főleg azért tetszik neki Trump, őhozzá hasonlóan sokat káromkodik. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.