Lemondott Gyárfás Tamás

sport
2016 november 30., 07:12
comments 676

Számos botrány után távozik a Magyar Úszószövetség éléről Gyárfás Tamás. 23 évig vezette a szervezetet, de az elmúlt évben több ügy is rombolta amúgy is kétes megítélését.

photo_camera Orbán és Gyárfás. Fotó: MTI

Szerdán közleményt juttatott el az MTI-nek:

"Köszönöm. 1993-ban lettem az úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA világbajnokság megrendezése jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mielőbbi közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban."

A szövetségen belül félve tisztelt Gyárfás sufnimódszerei már régóta szembementek azzal, amit a piacgazdaságról, az ízlésről és a korrektségről gondol az ember, de ahhoz Hosszú Katinka és amerikai férje, Shane Tusup kellett, hogy ezt hiteles emberek is kimondják.

Januárban tépte szét Hosszú Katinka azt a szerződést, amit Gyárfásék kínáltak neki, mert szerinte az úszók nem kapnak meg minden az olimpiai felkészüléshez, és elfogadhatatlannak tartotta, hogy arra kötelezzék: ingyen vegyen részt a szövetség - egyébként rettenetesen kínos - reklámjaiban.

Akkor már megingott Gyárfás, de az olimpia utánra halasztották a Hosszú Katinka-ügyet. Közben a nemzetközi úszószövetségben tovább erősítette a pozícióit, állítólag ott is elnöki ambíciói vannak, egyelőre az alelnökségig jutott.

Ezután jött Kiss László nemi erőszakos ügye, aminek a kezelése is botrányos volt. Előbb mentegetni próbálták Kisst, mintha ez csupán kommunista koncepciós per lett volna. Aztán amikor kiderült, hogy a Gyárfás által halottnak mondott áldozat él, és bocsánatkérést követel, akkor Gyárfás kénytelen volt elnézést kérni, és hagyni, hogy távozzon Kiss. De Gyárfás egy bizalmi szavazással megerősíttette magát a szövetség élén.

Közben a jövő évi budapesti világbajnokság - amit eredetileg 2021-ig rendezett volna Magyarország, de mivel a 2017-es házigazda Mexikó a magas költségek miatt kiszállt, ezért Gyárfás a kormny támogatásával bevállalta a 2017-es rendezést - előkészítésének számos mozzanata bohózatba fulladt, Boldog kutyától a Gyárfástól megszokott, a világ előtt azért kínos színvonalú plakáton át Water Péniszkáddugó Willyig. A költségei pedig a kezdeti 25 milliárdról 100 milliárdra duzzadtak. Ami Orbán számára fontos lehetett: a központi helyszínt Garancsi István, a miniszterelnök barátjának cége építheti. többi pedig Gyárfásnak lehetett fontos.

Ami végképp megpecsételte Gyárfás sorsát, az a közben háromszoros olimpiai bajnokká lett Hosszú Katinka és férje újabb kiállása volt november 15-én, amiben már nemcsak a körülmények javítását, hanem Gyárfás lemondását követelték és olyan szövetséget, amely az úszók és nem a szervezet vezetőinek érdekeit nézi. Ehhez a felszólításhoz több neves úszó (Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Verrasztó-testvérek) is csatlakozott. A rendszerváltás előtti gondolkodástól megszabadulni képtelen szövetség terelni próbált, Shane Tusupot vette célba, de a kormány és Orbán Viktor szavaiból egyértelmű volt, hogy elengedték Gyárfás kezét.

A szövetség utolsó, még Gyárfás alatt kiadott tegnap közleménye már tökéletesen tükrözte a zűrzavart.

Ebben elhatárolódnak Water Péniszkáddugó Willytől. Ebben azt írják, hogy nincs is közük az új kabalaállathoz, Water Péniszvízipisztoly Willyhez.

Willyre ugye azért volt szükség, mert az előző, Boldogos kabalát körberöhögték a világban. Persze ahhoz sem volt köze a szövetségnek.

A szövetség érveléséből az következik, hogy a világbajnokság szervezői hibáztak. Ami azért különösen jó hárítás, mert két szervező van:

  1. maga a nemzetközi úszószövetség, aminek a marketingért és kommunikációért felelős alelnöke éppen a Magyar Úszószövetséget vezető Gyárfás Tamás.
  2. a szervezőbizottság.

A szervezőbizottság elnöke Seszták Miklós, Nemzeti Fejlesztési Miniszter (társelnök Gyárfás Tamás). Ügyvezető pedig az a Szántó Éva, aki Gyárfás bizalmi embereként a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Tagok:

  • Pintér Sándor, belügyminiszter
  • Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
  • Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter
  • Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere
  • Tarlós István, Budapest főpolgármestere, az esemény Fővédnöke
  • Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos

Állandó meghívottak:

  • az önálló frakcióval rendelkező parlamenti pártok egy-egy képviselője

A jelek szerint nem sikerült a kormányra tolnia a felelősséget.

Hogy valami történni fog Gyárfással, az a kormányközelbe került Nemzeti Sport mai címlapjáról már egyértelmű volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.