Icipicit másképp néz ki az uszoda, amivel várjuk a világot, mint amivel megnyertük a pályázatot

sport
2017 január 06., 04:56
comments 324

95 százalékosra jelentették a nyári budapesti vizes világbajnokság fő helyszínét, kivül a lényeg már nem fog változni.

photo_camera Forrás: Budapest 2017 FINA világbajnokság/Facebook

Fel lehet ez azért még jobban dobni. Kis napsütés, gyep, levelek az új fákon, biztos, hogy a markolót sem hagyják ott, emberek is lesznek. Bár már így is beállnék, ha parkolóhelyet keresnék a környéken.

A világbajnokság rendezési jogát még 2013-ban nyertük el, akkor még úgy volt, hogy 2021-ben leszünk házigazdák.

Ezek voltak az akkori tervek:

photo_camera Forrás: Nemzeti Sportközpontok

Az uszodakomplexumban az állandó nézőtér 4-5000 fős lett volna, amit a világbajnokság idejére 17-19 ezresre lehet bővíteni.

Aztán miután nyertünk, mindezt gyorsan lecseréltük. De még mindig nem a mostanira, hanem valami teljesen másra.

photo_camera Tervcsere. Fotó: Magyar Úszószövetség/Facebook

A hatszintes, összesen több mint 25 ezer négyzetméteres úszópalota alapadatai megmaradtak, (ötezres alaplelátó, 18 ezres bővíthető lelátókkal), de már sokkal többet ígértek: egy olyan XXI. századi épületet, ami maximálisan kielégíti az úszósport igényeit, és egyben a főváros meghatározó látképi elemévé válik. „Az épület egy, a Duna irányába emelkedő aranyhullámú szimbólum, amely magában foglalja a versenymedencéket és a fix lelátót, míg a 2021-es világbajnokságra egy ideiglenes nézőtérrel bővül ki”.

photo_camera Képek: Nemzeti Sportközpontok

„Az uszoda ékszerszerű elejét 45 centiméter vastagságú, natúralumíniumból készülő rácsszerkezet alkotja, amely a szél hatására zenélni fog.”

Ferencz Marcel vezető tervező nagy hangsúlyt helyzett arra, hogy a létesítményt energiatakarékos módon lehessen üzemeltetni: nagy hangsúlyt kapnak a megújuló energiaforrások – a földhő, a termálvíz és a napenergia –, és a medencékből, illetve a zuhanyzókból elfolyó vizek hőenergiáját is visszanyerik majd. A látogatók az energiatermelő járdákon sétálva járulhatnak hozzá az épület takarékos üzemeltetéséhez – ez további kutatások tesztfelületeként is szolgál.

„Reményeink szerint ez lesz Budapest új csodája és turistalátványossága" - mondta Vígh László kormánybiztos.

Egy 21. századi rekreációs paradicsomot álmodtak, kertekkel, sétautakkal, új hajóállomással. Az aranyszínű, hullámzó épülethomlokzat kétszer kétméteres résein át pedig egyedülálló panorámát ígértek.

2014 februárban még arról beszéltek, hogy maga az uszoda nyolcmilliárd forintba kerül majd, (egyéb költségekkel együtt kerülhet a vébé 25 milliárdban, és várhatóan 2016 második felére készül el.

A tervvel a hírek szerint lenyűgöztük a nemzetközi szövetséget.

Aztán jött a mindet felülíró terv. Az indoklás szerint azért, mert már nem egyszerűen a világbajnokságra készülünk, hanem az olimpiára. És ha ez így van, akkor újra kell tervezni az egészet, mert nem 18, hanem 20 ezer férőhely kell. És ezt már csak két ideiglenes lelátóval lehet megoldani. Ezért még az épületet is el kellett forgatni 90 fokkal a szűk telken. Mindezt egyeztették a nemzetközi úszószövetséggel.

Ekkor - egy éve - már elkezdett emelkedni az uszoda költsége, de még mindig csak 20 milliárd körül járt. Most már ötven milliárdnál tartunk, mindennel együtt 100 milliárdot költ az állam az úszó világbajnokságra.

Az új látványtervek:

photo_camera Forrás: Market Zrt.

És a jelenlegi állapot a szürke télben:

photo_camera Fotó: Budapest 2017 Fina Világbajnokság/Facebook
photo_camera Fotó: MTI

A budapesti csodaépület már messze nem olyan szellős, hogy a kétszer kétméteresen résen lehessen gyönyörködni a látképben, de azért lesz panoráma a 44 méter magas épület tetején. Annyira nem is aranyszínű, de esténként ki lehet világítani mindeféle színben.

A lényeg, hogy legalább időben elkészül. Bár a világbajnokság többi beruházása nem áll ilyen jól.

Elkészült viszont a volt Nap-kelte évekig üresen álló épületének a felújítása. A nem annyira közeli, Zuglóban lévő épületet a szervezőbizottság bérli Gyárfástól, és ha már így alakult, ki is pofozták a székházat. Ezt az épületet veszi Gyárfástól Mészáros Lőrinc, már kezet is fogtak rá.

És mindez az olimpia főpróbája.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.