Trump szombaton felhívja Putyint, Merkelt és Hollande-ot

külföld
2017 január 27., 14:18
comments 54

A Fehér Ház sajtószóvivője, Sean Spicer jelentette ezt be. A legelterjedtebb elképzelések szerint Trump ekkor jelentheti majd be, hogy feloldják az Oroszország elleni szankciókat. Trump tanácsadója, Kellyanne Conway a Fox News-nak már elismerte, hogy a szankciók azonnali feloldása jelenleg megfontolás tárgyát képezik

Oroszországban nagyon lelkesen fogadták Trump megválasztását, az orosz parlamentben felállva és tapsolva fogadták a hírt. Ez lesz az első alkalom, hogy Trump már elnökként telefonon beszél majd Putyinnal. 

"Koszovó az Szerbia" - írja a festmény Belgrádban  (ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
photo_camera (ANDREJ ISAKOVIC / AFP)

Putyin szóvivője szerint arról még nem született döntés, hogy a két elnök mikor találkozik majd először személyesen, de jelenleg is zajlanak az egyeztetések a stábok között. A tervek szerint Putyin és Trump egy semleges országban, mondjuk Izlandon találkozhatna majd egymással. 

A szombati telefonhívást egész biztos aggódva fogják majd figyelni számos európai országban, hiszen a szankciók esetleges feloldása azt is jelentené, hogy Oroszország ennyivel megúszhatta Ukrajna keleti részének elfoglalását. Jelentések szerint a közeledést számos republikánus politikus is aggódva figyeli, Trump és körének Putyin felé nyitása sokuk külpolitikai nézeteivel nem fér össze.

Trump már a kampány során többször dicsérte Vlagyimir Putyint, aminek különleges jelentőséget ad, hogy amerikai hírszerzési források szerint Oroszország Trump javára beavatkozhatott az amerikai választásokba, illetve egyes jelentések szerint a Trump-stáb és Putyin kormánya kapcsolatban is lehetett egymással a kampány alatt.  

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a szombati telefonbeszélgetés végére bármiféle konkrét egyezség születne majd a két elnök között. Fehérházi források szerint ami biztosan téma lesz kettejük között, az a terrorizmus elleni harc. 

Trump szombaton fel fogja hívni Angela Merkelt is berlini források szerint. A téma valószínűleg az Oroszországgal kapcsolatos viszony lesz. 

Oroszországgal szemben jelenleg több szankció is érvényben van, és Trump nem mindegyiket tudja egyszerű elnöki rendelettel eltörölni, van olyan, melyhez a kongresszus jóváhagyására is szüksége lenne. Ugyanakkor akadnak bőven olyan szankciók is, amiket a Krím megszállásáért róttak ki, és Trumpnak csak egy tollvonásába kerülne visszavonni őket. 

A szankciók visszavonása elemzők szerint nehéz helyzetbe hozná az európai kormányokat is, melyek többsége ugyan nem akar enyhíteni a Moszkvával szembeni büntetéseken, ugyanakkor komoly versenyhátrányba kerülhethenk az amerikai gazdasággal szemben, ha számukra újra megnyílik az orosz piac. (Guardian, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.