198 ezer euróért ad hasznos tanácsokat Matolcsyéknak Rogánék grúza

POLITIKA
2017 január 31., 17:20
comments 84

A volt grúz miniszterelnök, Nika Gilauri nevét pár hónapja még nagyon kevesen ismerték Magyarországon. A helyzet azután változott meg, hogy az Index cikket írt egy Kertész Balázs nevű ügyvédről, Rogán Antal propagandaminiszter "sötét oldaláról".

Ebben a cikkben többek között volt egy videofelvétel, ami a belvárosban, az Aulich utca 3. szám előtt készült. Itt működik Kertész Balázs irodája. Ide járt Rogán Antal, Habony Árpád, miniszterelnök főtanácsadóból lett médiamágnás, és mint kiderült a volt grúz miniszterelnök is.

A videón az látható, hogy Nika Gilauri volt grúz miniszterelnök éppen Shabtai Michaelivel beszélget. Michaeli neve Habony Árpádéval összefüggésben szokott előkerülni, például a magyar letelepedési kötvények körül. Ott van még a felvételen Irakli Rekhviashvili grúz bankár, a Bank of Georgia magyarországi képviselője is.

Az Index videóján nem Habonyról vagy a letelepedési kötvényekről van szó, a három grúz valamilyen erőműről értekezik, amihez esetleg az állami tulajdonú magyar Eximbank adhatna pénzt. Hogy egy ilyen megbeszélés miért Kertész Balázs környékén zajlik a külügyminisztérium, vagy az Exim Bank helyett, az sajnos azóta sem derült ki.

Nika Gilauri neve viszont ezután máshonnan is előkerült. A Reformatics cég színeiben ugyanis ő ad tanácsokat a Magyar Nemzeti Banknak, Matolcsy György mai válaszából pedig az is kiderül, hogy 198 ezer euróért (61 millió forintért) teszi mindezt.

Matolcsy többek között azt írja, hogy

  • Gilauri miniszterelnöksége alatt grúzia nagyon feljött a globálsi versenyképességi rangsorokban;
  • hasznos és fontos tanácsokat ad;
  •  a Magyar Nemzeti Bank bizonyítottan eredményes;
  • ahhoz, hogy újra éllovasok legyünk, szükség van a versenyképességi dimenziók széleskörű erősítésére;
  • a nemzetközi gyakorlattal összhangban veszik igénybe szakértők véleményét;
  • a grúz olyan tuti tanácsokat ad, hogy az még a Monetáris Tanács is figyelembe veszi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.