Putyin exneje dollármilliókat zsebel be évente egy moszkvai ingatlanból

külföld
2017 május 19., 12:03
A kép baloldalán látható háztömb a Volkonszki-ház, az út végén a Kreml egyik tornyával. Az ingatlant évi több millió dollárért Putyin exneje adja bérbe állami bankoknak.
photo_camera A kép baloldalán látható háztömb a Volkonszki-ház, az út végén a Kreml egyik tornyával. Az ingatlant évi több millió dollárért Putyin exneje adja bérbe állami bankoknak. Fotó: Google Street View

Évi több millió dolláros bevétele lehet Vlagyimir Putyin exnejének, Ljudmila Alekszandrovna Skrebnyovának Moszkva egyik legismertebb épületéből, az egykori tulajdonosa után csak Volkonszki-házként ismert Vozdvizsenka utca 9. szám alatti ingatlanból, írja exkluzív, tényfeltáró riportjában a Reuters. A 19. században épült villa egykor Lev Tolsztoj nagyapjáé, Nyikolaj Volkonszki tábornoké volt, a 20. század elején pedig Szergej Jeszenyin is élt és alkotott benne.

Valahogy Putyinához került

A szovjet időkben államosított ház 1992-ben Borisz Jelcin elnöki rendeletével az orosz külügyminisztérium tulajdonába került, de 2005-ben már egy Központ az Orosz Nyelv Fejlesztéséért nevű szervezet tulajdonában volt. Hogy hogy került oda, azt a témában nyomozó Reuters újságíróinak nem sikerült kideríteniük, a tulajdoni lapokról nem derül ki, az állami vagyonkezelő, a Roszimuscsesztvo pedig nem válaszolt a megkeresésükre.

Annyi biztos csak, hogy a Központ az Orosz Nyelv Fejlesztéséért 2006-ban nevet változtatott, Központ a Személyek Közti Komumikáció Fejlesztésért (CDIC) lett belőle. A központot egy azonos nevű alapítvány működtette, amit 2002-ben az akkor még Ljudmilla Putyina néven futó Skrebnyova alapította - Putyintól hivatalosan csak 2013-ban vált el.

Putyina és az alapítvány kapcsolata jól dokumentált, sajtótermékekben beszélt többes szám első személyben, amikor az alapítvány ügyeiről kérdezték, és a sajtó kurátorként hivatkozott rá.

Lepukkant, hát felújították neki

A Volkonszki-ház 2005-ben már alapos felújításra szorult. Ekkor lépett közbe Putyin, aki utasította azt a Konsztantyinovszki Alapítványt, amely nem sokkal elnökké választása után állt fel, és amely felújította és kezeli azt a Szentpétervárhoz közeli Konsztantyinovszki-palotát, amit Putyin előszeretettel használ külföldi vendégei fogadására.

Az alapítvány és a Kreml ingatlankezelője együtt szépen kitatarozta és bebútorozta az épületet, aminek a javát azóta két állami bank bérli, a CDIC Alapítvány mindössze három helyiséget tartott meg magának. A két bank közül a VTB a hozzáférhető dokumentáció szerint évi kétmillió dollárt fizet, de nem az alapítványnak, hanem egy Meridian nevű cégnek, amelnyek a 2015 évi beszámoló szerint 3,89 millió dollár bevétele volt.

A Meridian 99 százalékban egy Intererszervisz nevű cég tulajdona, ami száz százalékban egy bizonyos Ljudmila Alexandrovna Skrebnyováé. A Reutersnek azt nem sikerült megerősítenie, hogy ő valóban azonos-e Putyin azonos nevű exnejével. De vannak jelei annak, hogy igen. Például az, hogy az Intererszervisz korábbi vezérigazgatója egy bizonyos Olga Alekszandrovna Comajeva, akire az orosz sajtó Putyin sógornőjeként szokott hivatkozni, a Meridian maradék egy százaléka pedig Tatyána Sesztakováé, Vaszilis Sesztakov, Putyin régi barátja és dzsúdópartnerének exnejéé. Sesztakova amúgy a CDIC alapítvány létrehozásában is segédkezett.

A Reuters megkeresésére a történet egyik érintettje sem reagált.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.